Allmänt, Foto

Mer vårtecken

160429-storspov

Klicka på bilden för att höra storspoven!
(Bild lånad från fågelsång.se)

I morse hörde jag storspoven för första gången i år! 🙂

Andra säger sig ha hört den tidigare, men just i morse var det så tyst att jag kunde höra den när jag satt ute och rökte. Annars är det alltid bilar som knastrar i gruset (osopade gator) vilket gör att jag inte hör. Storspoven kommer inte så nära, då jag bor mitt i smeten, så det var kul att höra den på håll!

Dagens väder är sol och värme, och det verkar som att helgen blir varm. Det kan bli så att jag åker runt på lite fågelskådning under helgen, om vädret tillåter – vi får se om jag ids. Så här års brukar ju tjädrarna rada upp sig efter vägkanten för att äta grus, och det är ju alltid kul att försöka räkna hur många jag får syn på längs sträckan hem till Byn, t ex.

Först igår gjorde jag lasagnen jag skrivit in på matsedeln. Inte nog med att den blev fördröjd; den blev dessutom vegetarisk – och utan pasta! Experiment! 😉

Vegetarisk lasagne (1 stor form eller 2 små)

Plattor:
2 zucchini, tunt skivade på längden

”K-färssås”:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
Salt, peppar, pizzakrydda

Ostsås:
4 msk smör
2 msk vetemjöl
½ l mjölk
Salt, riven muskotnöt
1 dl riven ost

Vanlig hyvlad ost överst, om man inte ids riva har riven.

Ugn 200 grader 30 min + vila efteråt 15 min.

Receptet är rättat till efter de misstag jag gjorde.

Jag gjorde t ex alldeles för mycket ostsås. Om man använder lasagneplattor så suger de upp mycket sås, vilket inte zucchini gör. Jag fick äta lasagnen i djup tallrik (med sked…) men den var god! 😳

Jag körde den 45 min i ugnen, men det var för länge. Osten ovanpå hann brännas lite grann – då vet jag till nästa gång.

Tomatsåsen kryddade jag ordentligt, drog till lite extra när jag inte hade någon färs, så den smakade nästan som vanligt. Jag glömde sätta i tomatpuré (jag använder alltid Slotts kryddade, i runda burkar) men det gick bra ändå. Det hade nog gått att riva i ett par morötter också, för en matigare känsla i såsen.

Nu har jag flera burkar med vegolasagne i kylen, så jag slipper laga mat under helgen. Om det inte blir grillning, förstås. Nu kör ju grillsäsongen igång på allvar – precis som varje år till valborgsmäss…!

UPDATE
Ärtor! Jag glömde ju ärtorna! Mellan varven av röd och vit sås och zucchini hällde jag även i en påse (upptinade) djupfrysta ärtor i olika lager. Tanken var ”snygga bitar med ränder i olika färger” men det blev – som jag tidigare nämnt – snarare en soppa; inga lager, utan mer som en smet.

En klar fördel med att inte använda pasta (som visserligen är vegetarisk, men full av kolhydrater) i lasagnen är att jag inte hamnar i lunch- eller middagskoma, som jag annars brukar. Min mage känns inte heller så uppblåst, som den blivit om jag ätit pasta.

[tags]storspov, fågelskådning, vegetarisk lasagne, grillsäsong[/tags]