Allmänt

Försäkringar

Efter mitt besök hos tandläkaren för någon dag sedan, tecknade jag den tandvårdsförsäkring de erbjöd mig. Med autogiro per månad känns den inte så hiskligt dyr, med tanke på allt jag får med den, för det är faktiskt rätt kostsamt att gå till tandläkaren. Nu kan jag unna mig att gå så fort jag känner minsta lilla ilning i tänderna.

Igår ringde ett annat försäkringsbolag och erbjöd mig en olycksfallsförsäkring, som de tidigare skickat ut material om. Jag kände mig en aning tveksam, men samtidigt har den som ringde rätt: bilen och huset är mycket mer försäkrade än jag själv är. Dock slog jag inte till direkt utan ville läsa igenom deras utskick ordentligt innan jag bestämde något. (Jag låg och sov framför TV:n när det ringde…)

Visst är jag försäkrad via facket, och antagligen (förhoppningsvis) har arbetsgivaren någon sorts försäkring på mig också ifall jag råkar ut för något på jobbet (om Skrivaren From Hell slår tillbaka eller ett skrivbord ramlar över mig). Om jag skulle bli långtidssjuk får jag väl ersättning från Försäkringskassan, någon vecka i alla fall, innan de skickar mig tillbaka till jobbet – frisk eller inte.

Vad som behöver kollas upp är vad som egentligen ingår i de olika försäkringarna. Bolagen tar gärna emot mina pengar, men det kan vara lite si och så med deras vilja att betala tillbaka… Ta t ex bilförsäkringen jag hade på min röda Mazda:

  • När A kört loss ett av bakhjulen skulle självrisken gå på 10.000:-, eftersom jag inte hade tillägget ”förare under 26 år”. Vi skickade bilen på reparation utan att blanda in försäkringsbolaget, då det ”bara” kostade 8.000:-. (Jodå, A fick betala det själv.)
  • Jag lade till ”förare under 26 år” på försäkringen, väl medveten om att nästa junior stod i begrepp att ta körkort. (Det ökar självrisken med en ynka tusenlapp, ifall något händer när en junior kör. Om jag själv kör ökar inte självrisken.)
  • B totalkvaddade bilen. Det blev en lång och plågsam månad innan jag hittade ny bil, för det visade sig att jag inte hade ”hyrbil” på försäkringen. (Det innebar även att jag själv fick betala alla resor för att titta på/köpa bil.)
  • Jag har lagt till ”hyrbil” på försäkringen – ett klokt val då familjens motordrivna fordon verkar trilla av pinn, det ena efter det andra.

Åter till olycksförsäkringen: här är läge att kolla vad som ingår i den standardförsäkring jag har via facket och/eller arbetsgivaren, och vad som ingår i den försäkring jag erbjöds via telefonen.

Grundskolebarnen är försäkrade, numera dygnet runt, men när mina juniorer gick grundskolan gällde den under skoltid samt under färd till, respektive från, skolan. Det innebar att när B vurpade med cykeln (på väg till skolan) och slog ut alla framtänderna, så fick hon dels behandling direkt, dels ett besked att hon kunde låta fixa till tänderna före 26 års ålder. Det är nu gjort, för nu har hon vuxit färdigt.

Hon har också en tandvårdsförsäkring, sedan sitt senaste besök hos tandläkaren. Det innebär att hon får åka till K och operera ut en felvuxen visdomstand, helt utan kostnad. Försäkringar kan vara bra att ha!

Nu kanske det verkar som att jag gör reklam för försäkringar, men så är inte fallet. Jag funderar bara hur jag ska göra och har svår beslutsångest. Som vanligt.

[tags]försäkringar, jämföra villkor[/tags]