I vanlig ordning (ni börjar kunna det här nu, eller hur?) så glömde jag fota Årets Första Surströmming, då jag hade premiär idag med L och E. Den var i alla fall väldigt god och väldigt efterlängtad! (Egentligen var premiärdagen redan i torsdags, men då hade jag inte tid.)
Det är viktigt att äta surströmming på rätt sätt. Vilket det rätta sättet är, varierar från person till person, men i mitt fall ser det ut så här:
- Hela strömmingar, inga filéer (de är för nybörjare)
- Nykokt färskpotatis
- Hackad gul lök
- Gene vetetunnbröd, med bra svikt när man smörar det
- Smör eller Bregott
- Mjölk att dricka
Det finns en del som absolut ska ha rödlök, skivade tomater eller annat tunnbröd. Många dricker öl till, eller en snaps. Det finns fler varianter, men det här är de vanligaste.
[tags]surströmming[/tags]
Har varit på surströmmingsfest en gång, men jag tyckte fisken bara smakade jäst. Det var ett jämtlandsgille så jag tror i alla fall att allting var enligt konstens alla regler.
Det var säkert på rätt sätt för de som anordnat det hela. Som sagt: det fins flera varianter.
Kul att du har provat surströmming, även om du inte tyckte om! 🙂 De flesta ickeätare vill inte ens smaka, p g a lukten.
Äh sitter man där en stund så känner man inte doften.
Helt rätt! 😛
Vi har avancerat! I år blev det hela strömmingar – och någon dålig lukt kände vi inte alls!
Jag förstår inte varför en del tycker surströmming luktar illa? Det är ju en aptitretande doft! 😉