Allmänt

Möjligheter

Det gäller att använda och utveckla de möjligheter som finns, eller hur?

Länstidningarnas webbsidor undviker jag i största möjliga mån, då de – efter en större ombyggnad – blivit plottriga och svårnavigerade. De består av ungefär tre artiklar och 200 annonser på förstasidan 🙄 och sedan får man scrolla och klicka sig fram i evigheter innan man hittar något annat än sport (läs: hockey, även om OS har en framträdande roll just nu). Därför följer jag de lokala nyheterna via RSS istället.

De två länstidningarna har sedan tidigare gått ihop i ett sorts samarbete, vilket gör att båda följer samma mall och upplägg på artiklar. En hel del artiklar kör de dessutom gemensamt (speciellt under helgerna, då de sedan åratal har en gemensam helgbilaga), vilket gör att många artiklar kommer två gånger – från båda tidningarnas RSS-flöden.

Nu har länstidningarna börjat ta betalt för en del (de flesta) artiklar på nätet, precis som Aftonbladet redan tidigare gjort. När man klickar på rubriken så kommer en inloggningsruta fram, ifall det är en PLUS-artikel. OK, det kan jag stå ut med. Alla tidningar försöker ju få in pengar på de sätt som står till buds.

De lokala tidningarna har förstås olika erbjudanden, beroende på vilken grad av prenumeration man vill ha; med eller utan papperstidning/ e-tidning/ mobil. Visst förstår jag att alla tidningar kämpar för att få in pengar, eftersom prenumeranterna sviker när tidningen finns att läsa helt gratis på nätet.

Problemet är bara att jag – och säkert även andra läsare – vill ha mer än så. Det kanske är dags att säga adjö åt tidningar, i den form de är/har varit? Med den teknik vi har idag går det att utveckla tidningskonceptet så mycket. Man får börja tänka i fler dimensioner.

Istället för att, som nu, erbjuda exakt samma nyheter online som i papperstidningen så skulle man kunna göra så mycket mer av det. Ta t ex en artikel om en ny flyglinje.*

Som det fungerar nu, skulle artikeln publiceras på både papper och webb med samma text. Möjligen kan ett par andra artiklar som berör ämnet på något sätt (utbyggnad av flygplats, regional utveckling, etc) länkas på webbsidan eller en liten faktaruta (”flygplatsen trafikeras sedan tidigare av femtielva olika bolag, med totalt X tusen passagerare som går genom säkerhetskontrollen varje vecka”, typ) läggas till i marginalen i papperstidningen.

Tänk er att istället i onlineartikeln länka till flygbolagen (OK, det kanske inte är tillåtet) eller till flygplanstillverkare?

  • Flygklubbar?
  • Modellflyg?
  • En sida om aerodynamik?
  • Statistik, både svensk och internationell, över antal passagerare per dag/vecka/månad för olika flygplatser, flygplanstyper.
  • Skalor? Hur stor är en Boeing 747 jämfört med en buss?
  • Matsedlar?
  • Genomsnittlig bagagevikt? Hur många betalar för bagageövervikt varje år/månad/flygplats?
  • Vilka väder är värst/bäst att flyga i? Olika typer av moln och vad de betyder för vädret?
  • Kortast/längst landningsbana inrikes respektive utrikes?
  • Vad krävs för att bli pilot?
  • Vem uppfann flygplanet och hur har det utvecklats genom åren?
  • Statistik över hur flygresandet ändrats genom åren, vilka resmål (in- och utrikes) är populärast från just den flygplatsen?
  • Bra att tänka på vid långflygningar?
  • etc etc.

Som sagt: bara fantasin sätter gränser för vad man kan ta med som extramaterial. Och det bästa är att allt redan finns online! (Nu bortser vi från aspekten av källkritik, jag ville som sagt bara ge ett exempel på hur en ”vanlig” artikel kan byggas ut online.) Även om mycket av det jag tog som exempel säkert faller under upphovsrättslagen, så är det kanske en idé att ta till sig?

Det finns ju olika sätt att ”bygga ut” en artikel, t ex länkar till tidningens tidigare artiklar, krönikor, foton som hör till (eller kan kopplas till) ämnet. Intervju med en specialist i modellbyggande? Besök på en nybörjarkurs i modellbygge? Luftfartsverket berättar om hur man tar flygcertifikat? Arbetsplatsbesök på flygplatsens restaurang där kocken beskriver (och lämnar recept på?) favoriträtten som de flesta beställer? o s v…

Om nyheterna presenterades på ett sådant sätt online kanske jag skulle fundera på att välja att prenumerera, för att få mycket mer i och omkring ämnet. Jag menar, i den fiktiva artikeln skulle jag kanske vara intresserad av att läsa mer om kockens favoritrecept (mat, alltid mat…) medan du skulle vilja veta om du kan ta flygcertifikat. Någon annan minns att han/hon byggde modellplan som ung och vill återuppleva gamla minnen genom den länken.

Vi skulle alla få vårt lystmäte på information, från samma artikel, utan att sidan behöver tyngas ner av långa textmassor. Ingen behöver heller läsa den sidoinformation man inte är intresserad av.

Det här var bara en tanke som slog mig. Jag har ingen aning om ifall den går att använda i verkligheten i tidningsvärlden, med tanke på upphovsrätt och källkritik (som jag tidigare nämnt), m m. Jag vet bara att denna vecka – sedan artiklarna fått inloggning – har jag klickat på totalt tre rubriker och mötts av en inloggningsruta.** Från två tidningar. Under senaste veckan.

Det får mig inte att skaffa en (digital) prenumeration, eftersom jag ändå inte får något mervärde av att betala. Då kan jag läsa de få artiklarna i jobbets papperstidning istället. Om jag över huvud taget ids läsa dem. Mer intresse än så har jag inte.

[tags]tidningar, betalwebb[/tags]

*) Nu är det här rena påhitt från min egen fantasi, men jag vill bara ge ett exempel på vad som kan göras.

**) Jag har klickat på fler artiklar i länstidningarna, men räknar inte med de som var gratis, d v s utan inloggning. (Aftonslaskets PLUS-artiklar klickar jag aldrig på.)