Allmänt

Tidningar

En tanke slog mig, då jag kollade färska nyheter på min mobil.

Jag har alltså inte haft papperstidning de senaste 15-20 åren, men håller mig ändå uppdaterad via webben. De lokala tidningarna har lagt in betalväggar, men jag har in i det längsta undvikit att betala* ända tills för någon månad sedan.

Det är trots allt inte särskilt dyrt, en hundring i månaden, speciellt med tanke på att man får båda länstidningarna i samma köp. De huserar under samma tak numera och har oftast samma nyheter – det är bara ledarsidorna som skiljer, och dem läser jag ändå inte.

Den sammanslagningen är en av konsekvenserna av att fler och fler väljer bort papperstidning numera. Många väljer även bort den digitala prenumerationen, så det kommer att bli både fler nedskärningar och fler omorganisationer inom tidningsbranschen, misstänker jag.

Frågan är väl också hur tidningarna ska behålla sina läsare, eller locka till sig fler? Jag ser att vissa artiklar bara är typ rubrik, kort ingress, och en filmsekvens. Det är inte helt oväntat, då webben lämpar sig för rörligt material, vilket inte papperstidningarna gör.

Det är inte bara dagstidningarna som är drabbade, misstänker jag. Själv har jag inte haft någon vecko- eller månadstidning på många år, mest beroende på att jag inte hann läsa ena numret innan nästa kom.

Nu har jag tid, men inte lust. Jag hittar ingen tidning som följer mina vitt spridda intressen, som dessutom varierar från dag till dag. Det är mycket enklare att kolla det som är intressant via webben istället. 😉

Det är inte bara tidningar som drabbas. TV-tittandet har också kommit in i en ny fas. Ja, inte hos mig, jag har ”vanlig” TV med parabol & box, men juniorerna och deras likar ser mest på Netflix, och annan strömmande media. Vadå behöva vänta en hel vecka på nästa avsnitt, när man kan se alla säsonger av serien under en helg?

Vad som förvånar mig mest är att de inte ser nyhetsprogrammen, eller läser dagstidningar (annat än Aftonslasket). Hur i all världen håller de sig uppdaterade om vad som händer? OK, visst kan de hitta mycket via sociala media, men jag undrar hur hårt vinklad den informationen blir innan den når fram.

Kanske är jag gammeldags, men det bjuder jag på. 😉

[tags]tidningar, media, prenumeration, papperstidning, nya tider, TV-tittande, vinklat[/tags]

*) Man kan läsa rubrikerna utan att vara inloggad, och det räckte gott. Jag kunde ju läsa papperstidningen på jobbet, om det var något som var extra intressant.

2 kommentarer på “Tidningar”

  1. Vi är inte några ungdomar, men vi tittar inte på tablå-TV. För några veckor sedan kom vi på att vår antenn inte fungerade, men vi ryckte bara på axlarna.
    När det gäller tidning betalar vi faktiskt för SvD digitalt. Men visst är det så. Det är inte lätt för dem. Samtidigt kan det bli en lite läskig värld där den som är bäst på att sprida sig bestämmer vad som är nyheter.

    1. Ja, man får sig en funderare. Vem bestämmer det aldrig sinande nyhetsflödet: den som hörs & syns bäst (och mest) eller den som har rätt?

Kommentarer är stängda.