Allmänt

Småretligt

Alltså, jag är så glad att det finns appar och webbsidor för allt möjligt! Det är jag verkligen! Däremot känner jag just nu att somliga appar/ sidor skulle kunna slås ihop/ samarbeta på något smidigare vis… 🙄

Jag kom på att jag skulle behöva förnya (åtminstone) ett av mina recept. För att förnya receptet måste jag logga in med bank-ID på webbsidan 1177.se – inget konstigt med det. Då kom jag på att kolla ett av mina andra recept – var det måhända dags att förnya det också, och vad hette den medicinen egentligen? Ja, ni vet hur det är: det står ett namn på receptet, och ett helt annat på (det billigare) läkemedlet man får med sig hem.

Det gick inte att finna i mina journalanteckningar som fanns på 1177. Jo, det fanns anteckningar om utskrivna recept, men inte om jag hade tagit ut dem eller hur många uttag som var kvar. Det fick jag istället logga in på Apotekets app i mobilen för att kolla. Där var en djungel! 😯

Jag hittade enkelt de recept som var utskrivna, respektive vilka mediciner jag fått istället. Så långt allt gott. Men för att se hur många uttag som fanns kvar, eller utgångna recept, fick jag ta fram en annan lista – och någonstans där ledsnade jag. För att se hur många uttag som fanns kvar, var jag tvungen att gå in varje enskild medicin och scrolla nedåt (förutom på de som var slut, där var det en röd varningsruta längst upp).

Medicinerna stod inte i vare sig bokstavsordning (efter receptnamnet eller det egentliga namnet) eller datumordning, så jag blev bara mer förvirrad av att försöka söka mig fram där. Jag vet ju vilka recept jag brukar förnya ungefär samtidigt. En del mediciner förekom flera gånger, med äldre datum, fast receptet förnyats?!?

Nu är ju jag inte vare sig speciellt gammal (om man inte frågar mina juniorer, förstås 😉 ) eller tankspridd, men tänk hur svårt det ska vara för äldre personer att hålla koll! Eller varför inte för deras anhöriga eller vårdgivare (typ hemtjänsten)?

Jag har ett inte helt idiotsäkert system för förvaring av de mediciner jag har hemma: en skokartong, där jag förvarar askar/ burkar i en viss ordning. Dagpiller för sig, nattpiller för sig. Nya sorter varje gång jag hämtar ut en ny omgång; det skiljer inte bara mellan namn eller förpackning, de skiljer sig åt i storlek, form och färg också. 🙄

Nåja, jag ska inte klaga. Det enklaste sättet är att gå till Apoteket och försöka ta ut en omgång av alla mina mediciner. Då talar de om vilka som är slut, skriver namnen på en lapp om jag ber om det, och så kan jag ringa hälsocentralen när jag kommit hem. 😉

UPDATE
Efter en närmare koll, fanns visst både mediciner och recept via 1177, bara under ett annat val än jag hade gjort… Så kan det gå när man har lite för bråttom, kombinerat med skrivklåda. 😉