Allmänt, Foto

Rökförbudet

Många andra har skrivit om rökförbudet, så jag tänkte också skriva ner några tankar om det. Tyvärr kraschar min webbläsare då och då, så inläggen raderas* men jag kan nog få ihop en kort liten text i alla fall. Inte så lång som jag tänkt från början, men jag får nog fram det jag vill säga ändå.

Det är fullständigt vanvett att vi inte ens får röka utomhus längre! Där, om någonstans, är det väl välventilerat? Och hur ska det gå om någon promenerar förbi efter gatan när jag sitter på altanen och röker, och vinden blåser rök mot gatan? Blir jag bötfälld för att jag röker hemma hos mig själv? *skakar på huvudet*

Det här är ett helt ogenomtänkt förbud, som bara kommer att öka nedskräpningen. De affärsidkare som haft en askkopp en bit från ingången, som service till sina rökande kunder, måste ta bort dem – och var hamnar fimparna då? Just det, på marken. Det är väl ingen som tror att det röks mindre för att askkopparna tas bort?

Vi rökare är också människor, men inte lika länge. (OBS Ironi, då jag begravt två ickerökande syskon de senaste åren.) Vi rökare är också kunder, anställda, skattebetalare, röstberättigade. Vi är dessutom väldigt väl medvetna om att det är farligt att röka, det behöver inte varenda ickerökare tala om för oss. Vi har gjort ett eget val. Hur gör du dina val? Äter du ekologiskt och närodlat, på rättvisemärkt porslin och dricker bara kranvatten? Du köper väl inte drycker i plastflaskor???


*) Här är läge för en konspirationsteori, för den som känner sig hågad eller är lagd åt det hållet. Själv tror jag det beror på att jag envisas med att använda Internet Explorer… 😉