Allmänt

Snart

Snart kan julstämningen få sänka sig över Snigelland. Vi på min avdelning har haft OOOOTROLIGT mycket extrajobb de senaste två veckorna, men idag ska/ måste det vara klart. Sedan får resten vänta till nästa gång. Vi har slitit som djur för att hinna göra det som behövde göras, men nu ser vi ljuset i tunneln. 😉

Som tur är, är vi inte drabbade av en cyberattack, som ett systerföretag! 😯 Där är det kaos, milt sagt, och vi vill inte ens tänka på hur det kunde ha drabbat oss. 🙁 Visst kan det drabba även det mest försiktiga företag, men för oss hade det varit en katastrof, av flera olika anledningar. Det är så lätt hänt, att någon i organisationen är oförsiktig och klickar på en länk till fel innehåll.

Så här i julklappsbeställningstider kommer mail eller SMS med ”leveransinstruktioner för ditt beställda paket”, jag har själv fått ett par tre stycken. De är inte alltid dåligt stavade eller har fel ordföljd, så det gäller att se upp och inte klicka på länkar ”för att kunna spåra ditt paket”. Det är ju förstås bara ett exempel på hur cyberattacker kan gå till – en användare klickar på fel länk, kanske laddar ner program, och hips vips är hela systemet infekterat och alla blir drabbade.

Vi är så sårbara i den moderna världen. Det är så otroligt mycket som är datoriserat numera: vem har t ex kontanter på sig nu för tiden? Går det att ringa när alla bara har mobiler som är små datorer (smartphone/ iPhone)? Fungerar el, värme, avlopp och vatten? Hur kan man handla mat eller tanka bilen? Går portar att öppna? 😳

Nåja, jag börjar vara färdig med julmatsinköpen (tusan också – jag glömde vända laxen igår 😯 ), det är i stort sett bara skinkan kvar. Den får vara till lite senare, för jag har inte plats i kylen för den just nu (p g a nyss nämnda lax). I år behöver jag inte köpa hem allt jag brukar, även om jag gärna äter allt – men jag kan sprida ut det över både jul och nyår (och trettondagen).

Jag har t ex köpt kalvsylta, men planerar att äta den med kokt potatis och ev en hemgjord rödbetssallad en vanlig dag. Juniorerna rör inte syltan, så den passar en dag när jag är själv. *rycker på axlarna* Sylta kan jag äta under hela året, precis som Janssons frestelse. Frestelse ska jag göra i en liten form och ta med till julbordet på juldagen, för det går inte mycket av den när man har allt annat på samma gång.

UPDATE
Nämen, vad är detta?!? Jag upptäckte precis att tredje avsnittet av Vera, 10:e säsongen, går på SVT1 ikväll. Kollade snabbt vilka avsnitt jag missat och ser att de tidigare två avsnitten visats i augusti?!? Jag begriper ingenting, speciellt inte när jag ser att fjärde avsnittet visas på annandag jul, som är en söndag. OK, nu är jag åtminstone förberedd. Lite förvirrad, men förberedd. 😉