Allmänt

Slaskigt

Det var rätt slaskigt före igår, då jag var till K. Det gjorde att jag skippade IKEA, vilket säkert gladde min plånbok. Istället åt jag en utsökt kinamatlunch, efter besöket hos B, innan jag åkte hem. Idag är det aningen kallare, det droppar inte lika mycket från tak och träd – men det mesta från (åtminstone träden) har väl redan droppat bort. Snön ligger förstås kvar men det har slagit ihop den ordentligt.

Jag jobbar hemifrån idag, så min datorväska är full av dokument jag samlat ihop och tagit med hem. Mycket av det jag behöver göra är visserligen papperslöst, d v s webbsidan, men jag har ju hela helgen på mig… 🙄 Jag måste se till att packa ihop datorn och ställa undan den när jag är färdig idag, annars kan det lätt bli att jag tjuvjobbar under helgen – och så får det inte bli!

A var här – han hade delad tur – när jag kom hem från K igår, så vi diskuterade bl a våra elräkningar. Nu har ju jag fjärrvärme till uppvärmning, men den har blivit dyrare, den också. Både han och C har varsitt hus med tillhörande räkningar, så vi är lite i samma sits allihop: allt ska betalas med en enda lön. Jag tröstar mig med att det finns de som får elräkningar på femsiffriga belopp, så jag får väl se mig som lyckligt lottad, som slipper det. 🙄

Tidningar och webbsidor svämmar över av spartips åt alla håll och kanter, på både gott och ont. Jag förstår att situationen är desperat för somliga, men man ska inte gå på alla tips som ges.

  • Dra inte ner tempen på varmvattenberedaren för mycket, då trivs legionella.
  • Fyll tvättmask och diskmask ordentligt innan du kör dem. Hängtorka tvätten och torka disken genom att öppna luckan istället för torkprogrammet.
  • Om du inte har sparade pengar sedan tidigare, börja inte spara i en fond för att avkastningen är lite högre, men det kostar att ta ut pengar om du snabbt behöver – och värdet kan störtdyka. Se först till att spara på ett vanligt sparkonto till en buffert, ifall t ex frysen går sönder, långvarig sjukskrivning, arbetslöshet, etc.
  • Gör matsedel med handelslista, och håll dig till den! Använd rester till andra maträtter, köp inte hem sådant som lätt ”blir över” och sedan slängs. ”Bäst före” betyder inte ”dödligt efter” – det går att äta mat som gått över datumet. (”Sista förbrukningsdag” är däremot oftast inte bra att spara, men lukta och eventuellt smaka på innehållet, det kan vara OK ändå.)
  • Se över dina vardagsvanor: finns det något du kan klara dig utan? Sluta röka? Matlåda istället för utemat, fika hemma (med hembakt) istället för på konditori, behöver du både Netflix och HBO, o s v?
  • Gör en utrensning och sälj dina gamla grejer som inte används. Även om andra också har ont om pengar så kan ett par begagnade skidor till barnet för en hundring (istället för nya skidor för många hundringar) vara bättre än att skidorna står och tar plats i ditt förråd.

Haha, här sitter jag och är snusförnuftig! Jag lever inte som jag lär, speciellt inte efter de två sista punkterna – men en vacker dag… Planering för utrensning pågår ständigt, men det stannar alltid på planeringsstadiet. På tal om utrensning så är det läge att plocka bort julen idag, för det är tjugondag Knut. Är jag sist på bollen här också, precis som jag var när det var dags att plocka fram allt?

2 kommentarer på “Slaskigt”

  1. Jag åkte till IKEA och trodde jag skulle spara pengar.
    De hade tulpaner för bara 19:-
    Besöket kostade mig totalt närmare 1650:- 🙂

Kommentarer är stängda.