Allmänt

Elektronik

Dagens samhälle är fantastiskt, egentligen! Har ni tänkt på det? Allt som fungerar med bara en knapptryckning (på gott och ont, men det tar vi inte nu).

Syrran med tillbehör åkte i går morse över Atlanten, och mailade när de var framme i morse, så jag kunde ringa farsan och tala om att de kommit fram. (Det är väl klart att han oroar sig när de ska så långt!) Inga problem med tidsskillnader eller dyra telefonsamtal, bara skriva och skicka och så *poff* är det framme.

Imorgon kommer kön att vara lång där man tar ut pengar i ett hål i väggen (löningsdags!). Lika fascinerande: stoppa in ett plastkort, knappa lite grann, och pengar kommer ut. Eller varför inte att gå och handla: dra ett kort så är allt betalt.

Inte att förglömma att jag kan skriva ner mina funderingar här, där vem som helst med Internetuppkoppling kan läsa dem och kommentera dem – även om det är helt främmande personer!?! Jag blir lika glad och tacksam varenda gång jag får en kommentar från mina läsare, även om de flesta aldrig skriver något. (Det grundar jag på “genom sig själv känner man andra”, d v s jag läser många bloggar men är dålig på att kommentera. Fy skäms på mig!)

Bildörrar låses upp och igen med en tryckning på den lilla dosan på nyckelringen. (Det funkar inte på vanliga dörrar eller hissdörrar, jag har provat… :mrgreen: ) TV:n byter kanal med en enkel tryckning på en dosa med 200 knappar, varav man använder ca 2-3 stycken. Finns det någon som minns den tiden när man var tvungen att stiga upp från soffan och gå fram till TV:n för att byta kanal? (Vardagsmotion? 😉 )

Ungdomen nu för tiden (ja, jag ÄR så gammal) skaffar inte fast telefon, utan använder mobil istället. Bara ett enda telefonnummer att hålla reda på. Och de går att nå överallt, utom där “det är dålig täckning” alternativt när “batteriet håller på att ta slut”. (Fritt översatt: när de inte vill tala med dig, eftersom alla numera har nummerpresentatör och ser vem som ringer.)

Vem hade väntat sig detta, på den tiden mobiltelefonerna (eller deras batterier) var stora som portföljer, då folk gick in på posten/banken och betalade sina räkningar, då det bara fanns först en och sen två kanaler på TV:n, då ett brev från utlandet kunde ta veckor att komma fram?

Inte konstigt att folk är stressade nu för tiden. Allt ska gå fort-fortare-fortast – och ändå har vi människor inte utvecklats sedan våra förfäder lugnt följde årstidernas gång. Kornet mognar inte snabbare på strået bara för att vi har bråttom. En (människo-) graviditet är fortfarande nio månader lång, hur snabba bilar vi än har.

Det är viktigt att låta själen komma ikapp kroppen. Att bara vara. Kura skymning med en kopp te och ett tänt ljus.

[tags]teknikens under, stress, nostalgi[/tags]