Allmänt

Paltkoma

Det bidde ingen klädrensning idag. Jag råkade koka palt istället – den jag lovat A att bjuda på – och efter att ha ätit föll jag i paltkoma på soffan.

Palt en vanlig vardag? Jajamensan, det gäller att passa på när vädret är sämre (regn idag) för under helgen – då jag har gott om tid att koka palt – har de lovat varmt väder, och vem vill slava vid spisen då? Nej, jag tänkte väl det. Nu har jag palt att steka, dessutom! *slickar mig om munnen*

Det är ett välkänt faktum att palt är godare i stekt form, men den måste ändå kokas först. Man kan inte steka smeten direkt som den är, tyvärr. Därför får man njuta (minst) två gånger av paltkoket: första dagen äta kokt palt med smör, andra dagen äta smörstekt palt med lingonsylt.*

Den matordningen finns det säkert någon som invänder mot. Det finns nämligen olika varianter för hur palt ska ätas. Min variant har ni redan läst, sen kan sylt respektive smör läggas till/ tas bort, beroende på om palten är stekt eller kokt, eller – i vissa fall – om den är med eller utan fläsk.

Fläsket kan också varieras: inuti kokta paltar eller stekt i panna bredvid, somliga använder t o m BACON!!! *skakar på huvudet* Vilket helgerån! Jag använder själv rimmat sidfläsk rakt av som det är, men har även hört varianten med färskt fläsk man saltar vid stekning innan (!) det stoppas in i paltarna.

För att inte tala om mjölet! Där finns också olika varianter: bara vetemjöl, eller blandat med grahams- eller rågmjöl…

Jag skulle aldrig kunna skriva ner receptet på den palt jag kokar, så juniorerna får ärva det. De får helt enkelt göra som jag: se på när mamma gör palt och memorera. Det finns lika många varianter på palt som det finns kockar, men huvudvarianten verkar vara de som kokar palten som deras mamma har gjort. Det kvinnliga arvet.

[tags]palt[/tags]

*) Ibland räcker det att steka palt i ännu en dag. Problemet med stekt palt är att den är mycket odrygare än kokt, vet inte varför. Det spelar liksom ingen roll hur många paltar som finns att steka, de går nästan alltid åt i första stekningen.

2 kommentarer på “Paltkoma”

  1. Palt – ewwww! Jag är högst o-norrländsk i paltavseende, förresten äter jag ju inte surströmming heller. Sheesus, jag lär bli norrlandsförvisad! 😆

  2. Ajajajaj, det blir bakläxa på det här! Säg inte att du hellre äter på McD än på Max? I så fall är det bara att börja packa… 😉

Kommentarer är stängda.