Allmänt

Stora storlekar

Jag kollade på Trinny & Susannah ikväll. För den som inte känner till dem, så är de två engelska stilgurus, som visar kvinnor hur man ska klä sig för att visa sig från sin bästa sida.

Dagens avsnitt handlade om kvinnor som drar stora storlekar, och det ville jag givetvis se, då jag själv är en av de ”lyckligt lottade”. Bland annat fick T & S dra på sig ”tjockdräkter” och försöka hitta något i klädaffärerna. Det är vardag för mig: det finns endast ett fåtal affärer – och de ingår i stora kedjor* – som har damkläder i stora storlekar. De flesta andra affärer går jag inte ens in i. Jo, möjligen om de har en smyckeavdelning eller väskor, förutom kläder.

Då 90% av mina klädinköp sker på Ellos, blir jag väldigt styrd av det utbud som finns där. För ett antal år sedan körde de igång PLUS-konceptet, d v s samlade alla kläder som gick att få i stora storlekar i en särskild avdelning, så nu slipper jag åtminstone bläddra 500 sidor med sådant-som-ändå-inte-finns-i-min-storlek i katalogen.

Vad som är väldigt irriterande för mig är att fabrikanterna anser att om man är tjock, så är man dessutom kort. De stora kläderna har ofta alldeles för korta ben, midja eller ärmar. När man är lång på båda ledderna är det svårt att hitta kläder som passar, så enkelt är det.

Jag vill inte heller a) klä mig som en tant och b) föredrar andra färger än svart. Det är ibland nästan lönlöst att ens försöka hitta något jag vill ha som passar mig. Sommarsortimentet brukar vara bättre (färgmässigt) men nu är det snart höst och allt det svarta dyker upp igen. (Som förstås kan matchas med mörkbrunt eller marinblått. Boooring.)

Jag shoppar, som sagt, mest på Ellos. Det är bekvämt att beställa på postorder, och det är enkelt att returnera det som sitter dåligt, har taskig kvalitet** eller av andra orsaker behöver skickas tillbaka. Det jag inte köper där, handlar jag på Kapp-Ahl (deras avdelning för stora storlekar heter XLNT) eller Lindex (Generous heter deras avdelning). That’s it. Rätt deprimerande, när man ser på det så här, men det är bara att gilla läget. (H&M:s BiB – Big is Beautiful – gillar jag inte.)

Nu är jag inget modeorakel som följer de senaste trenderna, tack och lov, utan nöjer mig med det jag får tag i.*** Det är ju ändå mest vardagskläder jag använder, och jag byter ut min garderob ungefär vart tionde år (eller när allt som finns där har blivit för litet). Basic så det smäller om det, alltså.

Finns det fler affärer/webbsidor som erbjuder kläder (som inte är tantiga) i stora storlekar? Någon som har koll och kan ge ett förslag eller två, i kommentarena eller via kontaktformuläret?

[tags]kläder, stora storlekar, Trinny & Susannah[/tags]

*) De klädjättar som har stora storlekar i sitt sortiment har dessutom ofta bara vardagskläder. Hur kul är det att fira en kväll med jobbet/kompisarna och enkom för tillfället ha köpt – tadaa! – en ny t-shirt att klä upp sig med. (Vid somliga tillfällen har det hänt att jag köpt en blus – visserligen i vardagsmodell, men ny!)

**) Postorder är billigt och jag förväntar mig inga superkvaliteter, men då och då dyker det upp saker som jag blir osäker på om de ens klarar en enda tvätt utan att tappa formen.

***) Det betyder alltså att jag är ständigt omodern. Hittar jag ett plagg som passar en sommar, så kan man ge sig tusan på att jag använder det de följande somrarna också. Alltså spanar jag efter det som är mer ”tidlöst” utan att vara tantigt.

8 kommentarer på “Stora storlekar”

 1. Där är ju den där tyska, som jag inte minns vad de heter. De har både katalog och hemsida (tyskt) och ska ha fräsiga (hippa jag slänger mig med ord) damkläder.

 2. Mmm-hmmm… Tysk…? Menar du Klingel? Den hade jag totalt glömt bort!

  (Inte för att jag ska köpa några kläder nu, men snart måste jag börja kolla vad som behövs inför vintern.)

 3. Know that feeling! :/ Jag är kort, så byxorna brukar alltid bli för långa, men TROTS att jag är kort så är tamigtusan alltid alla tröjor jag köper FYRKANTIGA?! Fattar inte det där, alla runda är ju inte fyrkantiga upptill 😛

 4. Och fyrkantiga tröjor blir ofta bredare och kortare efter tvätt. Inget kul alls. 😐

  När jag väl hittar ett plagg som passar och håller formen efter tvätt så fullkomligen nöter jag ut det.

  De tog faktiskt upp det i programmet igår; även om man är stor upptill så har man midja – bara att den sitter högre upp, under bysten istället för nere på magen. Med intagningar/avskärningar på rätt ställe i plagget, så sitter det mycket bättre.

 5. Och jag tycker alltid ärmarna på ellos kläder är för långa och för vida nedtill…
  Mitt problem den här sommaren har varit att hitta en bikini, men det verkar någon ha bestämt att man inte ska ha om man är tjock och har stora tuttar. Det finns hur många som helst med stora kupor, men då är de för små runtom. De som räcker till runt om har för små kupor. Suck.
  En postorderfirma för oss stora tjejer är Ulla Popken – http://www.ullapopken.se. Ganska dyra men rätt snygga kläder.

 6. Tack, Sanna! Jag ska kolla där!

  Jag köpte en tankini i våras, typ linne med inbyggd behå och tillhörande byxa. Täcker mer än bikini, men stramar inte i grenen som baddräkt. 😉

 7. Jag har tur som har Nisses i min närhet (fem hållplatser bort) som har herrkläder. Basplagg kan jag köpa på Ellos, men inget annat. Nisses är extremt dyra men det är kvalitet. Dessutom får jag 20 % rabatt alltid, även på reavaror, eftersom jag är stamkund. Bäst är att de har skräddare som till väldigt låg kostnad kan göra smärre ändringar så kläderna alltid sitter bra. Dock har jag aldrig testat http://www.asico.se/ som också ligger i Gbg och som säljer både herr- och damkläder. Postorder dock endast för herr – märkligt.

  Det är inte helt lätt att ta sig till Asico, men du borde kanske göra en utflykt nästa gång du är i stan?

 8. Det lät intressant! Tack för tipset! 😀 Jag borde kunna ta mig dit, på ett eller annat sätt.

Kommentarer är stängda.