Allmänt

Monday monday

Åter till verkligheten; det känns lite på det viset efter den avslappnade helg jag haft. Bland annat har jag roat mig med att se film och läsa en bok.

Jag har sett The Wrestler, och den var ungefär som jag väntat mig (tragisk historia om en trasig människa), varken mer eller mindre. Däremot läste jag boken Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak och blev grymt besviken. Jag hade väntat mig mer av den och försökte verkligen överse med dess brister.

Dåligt språk (omotiverade svordomar* och annat jag störde mig på), hafsigt intryck, ostrukturerad, men framför allt hans besserwiserattityd som slår igenom i hela boken. Efter några sidor var jag kräkfärdig, men intalade mig själv att läsa färdigt. Det skulle jag inte ha gjort.

Jag är mycket väl medveten om hur handfallna svenska myndigheter var efter tsunamikatastrofen, och behöver inte få det upptryckt i ansiktet i varannan mening. Att boken är berättad för och skriven av en journalist får mig dessutom att se kvällstidningarnas löpsedlar framför mig.

Boken är ett hafsverk, berättad av en man i affekt. Jag – eller någon av mina anhöriga -var inte där och jag kan inte förstå det kaos som utbröt i något som närmast var en krigszon efter katastrofen. (Det behövde han inte heller skriva mig på näsan.) Däremot har jag också upplevt sorg, och försöker filtrera det jag läst genom att intala mig själv att han måste ha varit i chock – då agerar man inte helt rationellt. (Att ge ut den här boken var ett stort misstag, t ex.)

Kanske hade jag upplevt boken starkare om jag läst den direkt den kom ut, nu har ju händelsen sjunkit undan och jag har hunnit få distans till det hemska som hände. Frågan jag ställer mig är om han har det? Jag saknar helt enkelt en uppföljning. Boken hade vunnit mycket på att skrivas och publiceras långt senare, när han hunnit bromsa och dra åt sig andan.

[tags]The Wrestler, Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak[/tags]

*) Jag svär själv, gärna och ofta, men försöker undvika att göra det i text. Då ska det vara välmotiverat med en svordom på exakt rätt ställe för att ge eftertryck åt det som nämns.