Allmänt

Inte klok

Egentligen är jag inte klok. Sätta mig i bilen och åka hem till Byn för att uppvakta brorsan på hans (i allra högsta grad) ojämna födelsedag i -31 graders kyla. Att jag dessutom inte hade vare sig långkallingar (men åtminstone byxor, istället för kjol) eller långärmad tröja borde nästan vara straffbart.

Men jag klagar inte. Bilen höll värmen bra, både på väg dit och hem, och inomhus var det varmt. Vad jag istället kan klaga på är bensinpriset. Det måste ha gått upp igen, eller? Jag har idag tankat bilen för över 800 kronor för att få full tank, och så dyrt brukar det inte vara. Tror jag. Jag brukar bara tanka den och betala utan att reflektera över vad det kostar; det var en ren tillfällighet att jag ikväll råkade se vad det egentligen kostade.

Bil måste man ha när man bor på ett ställe utan lokaltrafik. Jag har visserligen gångavstånd till både jobb och affär, men behöver ändå bil då och då. I höstas, när jag var utan bil en månad, kändes det verkligen som att jag var strandsatt på en öde ö utan att kunna ta mig någonstans.

Ikväll har jag varit extra snäll mot bilen när jag kom hem och den snällt rullat problemfritt hela vägen hem från Byn. Jag har matat den (tankat fullt) och tjudrat den vid garageväggen (satt den i värmaren så motorn ska slippa bli kall). Ändå ska jag inte använda den imorgon, utan ”bara för att”. Rätt som det är kan jag behöva ha startklar bil direkt, och en kallstart är inget jag rekommenderar. Det är, som sagt, -31…

Problemet när det är så kallt är att bilar egentligen inte är gjorda för sådan kyla. Pedalerna känns som att trampa igenom ett smörpaket – det går trööögt att växla. Däcken känns fyrkantiga (man kan typ köra uppför en trappa) och har man otur (och för lite soppa i tanken) så kan bilen frysa ihop så man blir stående efter vägen. Inte kul, då trafiken är minimal i kylan. Speciellt efter byavägar som är glest trafikerade även i normala fall.
[tags]bilar, kyla[/tags]

2 kommentarer på “Inte klok”

  1. Jag såg på samiska nyheter för någon vecka sedan, trots att jag bor ända nere strax utanför Västerås, men som sagt så gjorde jag det i alla fall. Där pratade man om tomgångskörning av bilar och att miljö(O)medvetna politiker i Stockholm ondgör sig över att människor högt upp i landet ibland inte stänger av sina bilar, när de t.ex. handlar eller går till frissan. Polisen där uppe fick på huden för att de inte gör någonting åt saken, men en talesman sade lugnt, och sävligt, att de minsann inte tänkte bötfälla någon, oavsett hur länge de hade sina bilar på tomgång. För, som han förklarade, bilarna kan mycket lätt tjäla ihop ganska snabbt då temperaturen faller under -40 strecket, och man stänger av den.
    Så det är alldeles rätt. Var rädd om bilen, så att den kan vara rädd om dig.

    /Stefan

  2. Det finns kallt väder och så finns det KALLT väder. Tyvärr inser inte alla skillnaden.

    Kallare än -30, då tar man sig en ordentlig funderare om man verkligen behöver ta bilen den dagen, och får man igång den så stannar man den inte utan att ha tillgång till värmare.

    Jag lämnar dessutom bilen på service varje höst, så jag vet att allt är OK innan vinterkylan. Oljor och packningar bytta, o s v. Vintern sliter hårt på materialen, som blir spröda i kylan.

Kommentarer är stängda.