Allmänt, Foto

Lampor

Ikväll fick jag byta lampa på bron, med all den skräck som följer med. Jag är nämligen OTROLIGT höjdrädd.

Att klättra på en vanlig hushållsstege i metall, är för mig en stor bedrift. Trots att jag inte klättrar mer än två steg (alltså ca 30 cm över golvytan) så skakar mina knän av skräck och jag klamrar mig fast vid allt som går att hålla i. När nämnda stege dessutom står på bron och jag kan kika nerför trappstegen mot gården, känns det ungefär som att jag går på lina över Grand Canyon.

Under tiden jag var högt där uppe försökte jag tänka på annat, för att slippa tänka på höjden. Det slog mig att jag antagligen måste åka över till grannlandet för att bunkra matta glödlampor, om inte de också förbjudit dem? Vissa lampor hos mig går det inte att sätta lågenergilampor i, t ex den på bron.

Den har en rörelseaktiverad timer. Efter ca 5 minuter slocknar den, för att tändas nästa gång något rörs inom räckhåll för sensorn. Praktiskt, men funkar inte på vintern med lågenergilampa. När det är kallt lyser inte lågenergilamporna fullt ut förrän efter en lång stunds uppvärmning. Ju kallare, desto längre tid tar det.

Eftersom det inte går att få tag i ”vanliga” matta glödlampor nu för tiden, så köper jag lampor med klarglas istället – så länge de går att köpa. De försvinner väl snart, de också.

[tags]glödlampor, lågenergilampor[/tags]