Allmänt

Förhoppningar

Så här i semestertider görs stora planer upp i de flesta familjer: sommarstugan, renovera, resor, grillpartyn, etc. Det måste vara fruktansvärt att ha stora förhoppningar på En Lyckad Semester och sedan blir det inte så. Vädret kan sätta käppar i hjulet. Saker kan gå sönder. Folk blir sjuka. Oväntade utgifter dyker upp.

Det värsta jag läst om semester var i en blogg jag följde för några år sedan. Det var frun i familjen som skrev den, och hennes version av semesterresan var inte rolig.* Jag ska bespara er detaljer, men jag förstår att det inte är konstigt att skilsmässorna ökar under (och strax efter) sommarsemestern…

Ur hennes synvinkel var ALLT fel under resan. Hon gnällde värre än vilket förskolebarn som helst. Till och med värre än jag brukar göra! 😉 Istället för att glädjas åt allt familjen fick se och uppleva, klagade hon över allt de inte hann med.

Jag förstår mig inte på det beteendet. Visst är det kul att hinna med allt man tänkt se & göra, men det gäller att vara lite realist också. Som sagt; saker kan gå fel. 

 • Man hamnar inte alltid på parkettplats när det är något att titta på, om det är många andra som också vill se.
 • Även turister drabbas av trafikstörningar.
 • Det kostar skjortan att äta alla mål ute, plus fika, glass och drickor.
 • Vädret gör som det vill, även den dag guidad utflykt är bokad.
 • Dygnet har bara 24 timmar, och av dessa bör minst hälften vara avsatta till lugn och ro eller sömn om barn är med på resan.
 • Alla i familjen kanske inte är intresserade av att gå på samma muséer/ evenemang/ shopping.

Under mina resor är jag gärna tidsoptimist (går det verkligen inte att klämma in en extra timme mellan t ex 17:59 och 18:00?) och reser med mottot ”det ordnar sig”. Ja, jag lever mer eller mindre under det mottot, alternativt ”går det, så går det”.

Jag är nog rätt optimistisk i vilket fall som helst, speciellt under resor. Åker jag med fel buss? Så kul, då får jag se mer av omgivningarna! Gått vilse? Frågar främlingar om vägen. Dåligt väder? Mer shopping, mer muséer, mer utställningar, mer fika – eller helt enkelt en pocket och en bekväm plats inomhus.

Numera reser jag utan barn, men på den tiden de följde med kunde jag a) kompromissa, samt b) inse att man kunde åka till samma ställe flera gånger. Det vi inte hann göra den ena gången, fick vi göra den andra gången – eller tredje. Dessutom åkte vi aldrig utomlands.

Ja, ni läste rätt: min familj har aldrig varit utomlands (förutom Finland och Norge, men de räknas inte)! 😯 När jag var ung har jag varit till Kanarieöarna med mina föräldrar, men aldrig med min egen familj. Vi har helt enkelt aldrig haft råd.

Förmodligen kommer mina juniorer att kasta stenar på min kista och uttala fruktansvärda förbannelser över min döda kropp när den dagen kommer, just på grund av detta. Eller kanske inte. Det blev folk av dem i alla fall, trots att de inte satt sin fot i Spanien, Turkiet eller Grekland under uppväxten. Nu får de åka precis vart de vill utan att jag bryr mig, bara de betalar själva.

[tags]semesterplaner, resor[/tags]

*) Man kan gnälla på ett roligt sätt också, men inte hon. Det var rent deprimerande läsning.

2 kommentarer på “Förhoppningar”

 1. Det är väl inte någon katastrof att inte ha varit utomlands? Nu har inte jag några barn, men mina syskon som båda har barn har inte heller varit utomlands med sina barn. När jag var liten var det tältning i Sverige som gällde.

  1. Genom att semestra i Sverige har man inte några problem med språket. Alla kan beställa glass! 😉

   När jag var liten åkte familjen aldrig någonstans på sommarsemester. Det var bara mitt i vintern farsan kunde vara ledig. Men vi bodde ju på landet, så det var ändå härliga somrar!

Kommentarer är stängda.