Allmänt

Älghelg

Igår åkte jag till älgfesten, hemma i Byn. Där serverades inte köttsoppa – vilket jag trodde var standard, men det är många år sedan jag varit på älgfest – utan delikat italiensk älggryta med pastafjärilar. Till efterrätt fick vi pannacotta med hallon och björnbär. Mellan rätterna fick vi en frågetävling om Italien, och när allt var uppätet blev det dragning på lotterna som sålts under kvällen.

Kvällen blev sen, då jag stannade till hos L och E på en kaffetår också, men den blev även lyckad! Det var hur trevligt som helst, och Folkan var proppfull med folk – det dukades t o m bord uppe på scenen för att alla skulle få plats! Jag träffade både gamla och nya bekanta, och trivdes som fisken i vattnet. 😆

Idag blev det en slö dag framför TV:n, ända tills A ringde och var på väg hem från Byn (där han varit och jagat älg hela veckan). Nu var en del av köttet styckat och han önskade att få lämna av en stek hos mig. Planen var att jag skulle laga till den steken, så skulle han komma och äta den när han packat in resten av köttet i sin frys.

Jag, som sett fram emot att bli bjuden på tillagad stek i hans lägenhet (så jag skulle slippa disken) drog lite på det hela, men tackade sedan ja. En stek skulle jag väl klara av att laga till?* Problemet var att steken, när han väl lämnat av den, visade sig vara GIGANTISK. 😯

I panik ringde jag till syrran, för jag visste inte om jag skulle få ner den i stekgrytan – kunde jag steka den direkt i ugnen utan att bryna den runt om först? Hon föreslog att jag kanske kunde dela den, för hon rekommenderade att bryna den så den inte skulle bli torr.

Nåväl, jag delade den inte, utan tröck med milt våld ner den i stekgrytan, för en snabb bränna runt om, innan jag slängde in hela grytan i ugnen. Där fick steken stå ett par timmar för att bli genomstekt, medan potatis och andra tillbehör fixades. Och steken blev jättegod! A och jag åt oss proppmätta** och det blev ändå över hur mycket som helst. Matlådor åt oss båda hela veckan, typ. 🙂

Nu har jag ryckt mig ur min matkoma och tänkte försöka ta mig in i köket för att tömma diskmasken, som jag kört tidigare idag. Dessutom blev det en del grytor att diska 🙄 men jag överlever nog diskandet av dem. Ännu en gång.

[tags]älggryta, älgstek[/tags]

*) När jag tidigare lagat älgstek har de blivit torra och sega, men då har jag endast stekt dem på spisen, i stekgrytan. Numera har jag kommit på att ugnen är oändligt mer arbetsbesparande – stoppa in köttet, efter att ev ha brynt det, och det sköter sig själv. Köttet blir dessutom mycket saftigare.

**) A var så nöjd att han t o m funderade på att flytta över alla älgstekarna till min frys, istället för att ha dem i sin.

2 kommentarer på “Älghelg”

 1. Hej filosofen! Du ska inte tro man får tag på en älgstek bara för att man bor i älgmarkerna! Snålare folk finns nog inte, allt ska ner i egna frysarna, även om man gärna skulle betala en slant! Du har rätt att ugnen är mycket bättre att tillaga i, dessutom helst på ganska svag värme. Numera tillagar jag inget kött utan termometer i, så man får det perfekt…
  Jorå, nu är flyttveckan inne, och det är bara att gilla läget. Ska bli skönt när man väl kommit i ordning, o det får baske mig ta den tid det tar.
  Har känt mig lite gladare efter bröllopet, det bästa som finns är att se lyckliga människor, är dom dessutom släkt så är det än bättre, hihi
  Höstliga kramar från pörtet

  1. Jag har ingen termometer till köttet, utan kör lite på känsla. Det blir oftast bra, speciellt om man – som du gör – inte har så hög värme.

   Hoppas det går bra med flytten och att ingen av er får ryggskott! Det ser jättemysigt ut, enligt de bilder du tagit när du var ute med hundarna.

Kommentarer är stängda.