Foto, Katter

Bokat besök

Vi har ingen veterinär på plats varje dag här på orten, utan man bokar en tid via veterinärstationen i K och får besöka vår lilla mottagning på onsdagar, då en vet kommer hit. När jag går till jobbet promenerar jag förbi mottagningen, så jag ser om någon är där.

Igår passade jag på att slinka in och kolla om det fanns någon tid ledig på eftermiddagen, för ibland är de inte fullbokade riktigt hela dagen. Hon var fullbokad men jag kunde boka en tid till nästa onsdag, så jag gjorde det.

Det är gamlingen som behöver en undersökning. Han har under en längre tid varit mer eller mindre lös i magen, och det blir bara värre. Inte nog med att det är löst – det stinker också. Verkligen stinker. Jag har provat googla på det och tror att det kan vara något så enkelt som dåliga tänder (tandsten m inflammation) eller mask. Vi får väl se. Vet frågade om han dricker mer än vanligt, men det har jag inte märkt. Njurproblem är visst vanliga på äldre katter. (Han blir 17 i november.)

Klart att han tappat lite vikt, men inte så mycket att han blivit mager. Det är mera att han blivit en skinntorr knarrig liten gubbe 😉 med sina bestämda rutiner och som kräver mycket sömn. En del av muskelmassan försvinner visst när katter blir äldre och stelare, och pälsen blir fulare. Den är inte lika mjuk och glänsande som den en gång varit, utan är tufsig och sträv. Det märker jag främst på våren, då vinterpälsen inte längre tappas, utan tovar ihop sig i knutar över (mer eller mindre) hela katten, fast han är korthårig.

Annars är han hyfsat pigg och frisk för sin ålder. Han hoppar fortfarande upp på sofforna och tar sig lätt över kanten till kattlådan (jag har en vit/grå PeeWee och de har väldigt höga kanter). Det enda är att jag nog måste skaffa en liten pall så han tar sig upp på kistan med kuddarna, för han har helt slutat ligga där. (Det behöver inte bero på att han inte tar sig upp, det kan bero på att han tycker kuddarna är fula – eller vad som helst – men jag kan prova med en pall/avsats och se vad som händer.)

Då och då passar han även på att klå upp något av sina fruntimmer, speciellt den lilla feta fläckiga, som irriterar honom enormt. Ungdomen nu för tiden! Komma här och tro att hon är något! *fnyser* Hans vilja är min lag. Vill han ligga på yllefilten som jag har på mig, så är det bara för mig att ligga stilla så han har det bekvämt och slipper flytta på sig.

Yllefilten och stora soffan är för övrigt helt och hållet hans revir. Nåde den lilla fläckiga om hon vågar sig dit… Då får hon ligga och vara på helspänn hela tiden, för han är inte god att tas med om han bestämmer sig för att det är hans tur att vara på soffan med filten. Och dela med sig existerar inte i hans tankevärld. Det är ensamt herravälde som gäller. (Med betoning på herr. De båda damerna kan jag hitta i varsin ände av sängen ibland. Då går det bra att dela.)


Gamlingen, aka Da Moppin Boppin Man och många andra namn. Vad sägs t ex om Snigovald den Snorige?

[tags]gammal katt[/tags]

2 kommentarer på “Bokat besök”

  1. Jag känner igen det där med pälsen – var ett slit att hålla efter Aramis päls de sista åren – och förlorad muskelmassa. Da King blev lite stelbent och ”vinglig” också. Och ännu mer egotrippad än tidigare: ville han kela eller sova tätt intill (och det ville han hela tiden) så gav han sig inte förrän han fick som han ville, oavsett vad jag höll på med! (Lite besvärligt när man försöker måla…) En gång bet han mig rent i näsan (försiktigt) då jag fortsatte att läsa min bok och ignorerade hans tydliga vinkar om kliande öron. 😉

    Ge gamlingen en kram från mig!
    Carra

Kommentarer är stängda.