Allmänt, Foto

Torsdag

image

Vi kompletterar varandra rätt bra, froppisen och jag. Hon gillar också att ligga på soffan och se på TV. 😉

Ikväll regnar det, men under dagen har det varit uppehåll. Inte bara i vädret; min dator hade ett virusangrepp (?) så jag fick klara mig utan dator hela förmiddagen, fram till lunch, medan IT-killarna fixade den. Det gick bra, men oj vad handikappad man blir! Jag har ju ALLT i datorn! Nå, jag plockade och sorterade lite skräp från skrivbordet, tömde pappersåtervinningen, läste in mig på materialet från gårdagens utbildning (som jag inte var på), etc, så helt sysslolös var jag inte – men ändå. Det kändes så.

Jag har läst ut Till offer åt Molok som – mot mina förväntningar – var riktigt spännande! I vanliga fall gillar jag inte svenska kvinnliga deckarförfattare, men den här boken var bra! Jag har tidigare läst ett par böcker av henne, men sedan lagt henne åt sidan (och glömt bort henne) eftersom Harry Hole kom in i mitt liv. 😉 Den här gången läste jag henne som e-bok, som jag lånat på bibblo.

När jag läste Populärmusik från Vittula (som jag faktiskt inte sett som film – jag måste vara den sista i Norrbotten som inte gjort det, då den även gått på TV) hörde jag inom mig precis hur Mikael Niemi berättade historien med sin tornedalsfinska brytning. Verkligen! Jag har för många bekanta med den brytningen, vet exakt hur de inte låter som mumintroll (läs: Mark Levengood). Det är skillnad.

Vad jag ville komma fram till, var att jag även här kunde ”höra”, medan jag läste, hur namn, uttryck och orter låter när de uttalas på rätt sätt. En sak som måste förstås är att även om alla vi norrlänningar (ett ord jag inte är riktigt överens med) dras över samma kam, så låter vi inte likadant. OK, det går att höra på dialekten att man kommer från norra änden av landet, men vi pratar ändå olika. Det kan skilja väldigt mycket även mellan två kommuner som gränsar till varandra.

Och glöm den där myten om tysta norrlänningar! Vi surrar minst lika mycket som alla andra! Somliga av oss mer, somliga mindre… :mrgreen:

[tags]virus, Till offer åt Molok, Åsa Larsson, e-bok, Populärmusik från Vittula, Mikael Niemi, tornedalsfinska, dialekter[/tags]