Allmänt, Foto

Arvegods

Byrå

Nu är morsans o farsans byrå lastad i A:s bil, för transport till B imorgon. Hon ska ha babykläder i den, så egentligen är det nästa generation som får den.

Själv minns jag att de hade en annan byrå när jag var liten, men vet inte vart den tagit vägen. Inte för att jag vill ha den, jag undrar bara var den är? Den där byrån (som är lastad i bilen) lade jag vantarna på när mina föräldrar bytte äldreboende. På det första stället (som jag bor granne med) fick de ha med sig sina egna möbler, men nästa ställe (där farsan nu bor) hade inte utrymme för annat än en liten byrå.

Ett litet skrivbord med två (!) stolar hamnade också hos mig, precis som byrån, enligt principen: någon kommer att behöva det så småningom. Bättre än att skicka möblerna till återvinningen och förlora dem ur släkten för alltid. Just nu används det lilla skrivbordet bara som skrotuppsamlingsplats, då jag själv använder mitt stora skrivbord. Det är också gammalt, men inte lika gammalt som det lilla. Inte lika fint heller, men det är ändå täckt av diverse grejer så man inte ser skivan.

Vi lämnade faktiskt en gammal kökssoffa på det första äldreboendet. Den var så tung och stor, och ingen av oss hade plats för den. Dessutom hade vi barn redan varsin soffa – min kökssoffa är snickrad av min farfar, och ådringsmålad av en annan bybo. Jag har ärligen snott den från sommarstugan* hemma på gården. 😉

[tags]arvegods, byrå, skrivbord, kökssoffa, sommarstuga[/tags]

*) Ett litet förtydligande: sommarstugan hemma på gården är alltså endast en sorts lagringsplats för diverse bra-att-ha-grejer som väntar på att någon ska behöva dem. Det är ingen som använder den som sommarstuga numera. När jag höll på att sätta eget bo fanns det flera hemsnickrade soffor och gungstolar som stod där och ”bara tog plats”. Sedan har sommarstugan använts som verkstad, och nu är den lagringsutrymme igen, men väntar på att bli vävstuga (tror jag…). Min hemgård bestod alltså av flera byggnader som ramade in gårdsplanen –  själva boningshuset samt en ladugård och ett härbre finns också kvar, förutom sommarstugan.