Allmänt, Foto

Fotoutställning

image

Parkeringen blev snabbt smockfull, så bilar fick även parkera längs vägkanten.

Under hösten fick jag ett brev från en utvandrad By-bo. Han ville låna foton från Byn förr i tiden, gärna med beskrivningar av vem och var, för att använda i en utställning han skulle göra. Jag skickade snabbt brevet vidare till syrran, som precis börjat vara avlösare hos L och E – det där var perfekt syssla åt henne och L, att sitta och sortera foton och gemensamt komma ihåg vem de föreställde.

De foton som var aktuella för uppdraget numrerades, och en lista med platser och personer bifogades till bilderna, typ ”Bild 26: Gammelfaster Nina Nilsson* mjölkar kor vid X-gårdens sommarladugård nere vid forsen.” Det tog mycket tid att gå igenom allt men det var en lagom syssla, precis vad L orkade, då han var i slutskedet av sin sjukdom. De stunder han vilade i sängen kunde syrran gå igenom foton på egen hand.**

Hon skickade sedan bilderna till Bybon, som tackade hjärtligt och returnerade dem när han var klar, tillsammans med en CD med de inscannade bilderna på som extra bonus. Sedan har det där mer eller mindre fallit i glömska – hos mig i varje fall – tills det idag skulle vara premiär och vernissage med både foton och fotograf*** i Bya-Folkan. Såklart skulle vi dit, fattas bara annat! 😉

Det var en trevlig eftermiddag, med tal och sång och väggarna täckta av gamla foton. Årets tema på utställningen var ”kvinnorna i Byn”. Dessutom fick vi, alla gäster gemensamt, hjälpa Bybon att försöka identifiera personer och platser på en massa bilder. Det var inte alla som varit så smarta att de skrivit vem som var på bilden, ifall de ens visste det, utan har nog bara skrapat ihop gamla foton och skickat iväg. Han hade massor av foton som var oidentifierade… 🙄

[tags]foton, utställning[/tags]

*) Namnet är fingerat, jag ville bara ge ett exempel. 😉

**) Syrran är alltså äldst av oss syskon, och L var näst äldst. Jag är ett litet sladdbarn, med ytterligare en storebror.

***) Bybon som gjorde utställningen är fotograf själv, men använder även andra familjers gamla foton till utställningen.