Allmänt

Julen 2014

Lugnet har lagt sig, katterna har kommit fram från sina gömställen, jag har betalat räkningarna, och kan luta mig tillbaka på soffan och se på vilken TV-kanal jag vill. 😉

Tisdag kväll anlände lille J med föräldrar och massor av julklappar. Bilåkandet hade gått bra, troligen med hjälp av åksjukearmband. (De testas på vägen hem också, för att se om det bara var en engångsföreteelse.)

Sedan har resten av dagarna bara svischat förbi. Julafton var tomtelös, dels för att jag inte fick tag i en luva, dels för att jag ansåg det onödigt att skrämma lille J. Julklapparna började delas ut redan under förmiddagen, så han hann leka med varenda grej – de flesta redan innan middagsluren. Allt med hjul är ”bil”. 😉

Vi har ätit och ätit, och ändå är det mat över!?! Nu rör det sig förstås mest om inlagd sill av olika sorter, men ändå. Slutet av skinkan blev skink- och ostpaj igår, t ex. Det som tog slut först var prinskorven, för den lilla rackarungen Ä-L-S-K-A-R korv och kan äta hur mycket som helst. Korv är lycka! 😉

Lille J har vuxit mycket sedan han var hit senast. Han rör sig mycket säkrare, klättrar, når upp till dörrhandtag och – med hjälp av pallen – kranen i tvättstället. Katterna har blivit jagade, vindstrappen har klättrats både uppför och nedför, skrivbordsstolen har tjänstgjort som karusell.

Han pratar mer än tidigare, och även om han inte kan säga ”mormor” så pekar han på mig när man säger det ordet. Visst förstår han allt man säger även om han inte kan säga det själv – än så länge. Det kommer nog, jag är inte alls orolig.

Av de två pulkor han fick i julklapp har en följt med hem, och den andra blev kvar här. Samma med lektunnlarna – den ena tog de inte ens med hit, utan den får han öppna när de kommer hem. Det är behändigt att ha dubbletter av skrymmande saker, så slipper de släpa med sig grejer när de kommer hit. Här finns bara ett fåtal leksaker kvar sedan mina juniorer var små, och alla är inte lämpliga för småbarn.

Morbror A är favoriten, högt över oss andra! När lille J får se A skiner han upp som en sol och kastar sig över honom för att kramas. A är lika glad som lille J, och busar gärna med honom (alternativt sitter stilla på golvet och leker med något lugnare).

Nog med mormorsnack nu. Hela familjen har samlats, vi har haft flera trevliga dagar ihop, trots att kylan hållit oss inomhus. Det har varit -25 grader kallt mest hela tiden. Igår var det nog ”bara” -18, så då tog lille J med föräldrar en liten utflykt med pulka. Annars har vi bara varit inne.

Stackars madamen var verkligen nödig i morse. Trots att det var -27 stack hon iväg ut genom dörren som en oljad blixt, men hann bara halvvägs till garaget innan det var dags att sätta sig och göra det som behövde göras. I vanliga fall går hon runt garageknuten, men nu hann hon helt enkelt inte dit. Nå, det gör inget, hon var ju utomhus, men jag såg att hon nästan skämdes. Hon brukar ju hinna fram.

Froppisen har upptäckt att täcket, som annars vilar så tungt på henne, bildar en grotta mellan mina knän när jag ligger i sängen och ser TV. Där kan hon vila tryggt och varmt, utan att bli nedtyngd av täcket! Frågan är väl om det är trygghet eller värme (eller både och) hon är ute efter, eftersom jag har väldigt svalt i mitt sovrum. Då sover jag bäst.

Jag jobbar alla ”vanliga” dagar, såvitt jag ser det nu. Först har jag hel måndag och halv tisdag, sedan är det både klämfredag och klämmåndag, men jag tror inte jag ska vara ledig någon av de dagarna. Jag har i alla fall inte sökt ledigt i förväg, utan får se vad jag känner för. Det går att klämma in lite ledighet om jag vill.

Trots gästerna har jag hunnit läsa ut en bok och börjat på en ny. Jag satt i köket och läste i morse, utan att ha tänt någon lampa (surfplattan lyser ju, jag behöver inte tända för att läsa), när B steg upp. Hon skyndade sig att tända kökslampan för att jag ”såg läskig ut”, men då skulle hon väl ha släckt ännu mer istället…? :mrgreen: Det var nog ljuset som kom underifrån som gjorde det – alla har väl lekt läskiga lekar med sina kompisar och en ficklampa under hakan medan man berättar spökhistorier?

[tags]julen 2014[/tags]

4 kommentarer på “Julen 2014”

  1. Ingen tomte!!!???
    Det är ju på julen man får ljuga för och skrämma småbarn!
    Att lille J inte skulle börja prata -mycket- ser jag som osannolikt… Ni kommer inte att få tyst på honom!

    1. Han har ju att brås på… Talmässigt, alltså. Ingen annan kommer att få en syl i vädret. :mrgreen:

Kommentarer är stängda.