Allmänt

Varningar

Det finns olika sätt som virusskapare försöker kapa åt sig folks användaruppgifter med. Senast igår råkade jag ut för två olika.

Först var det en länk jag klickade på i ett Facebook-inlägg.* Sidan jag skulle gå till kom fram, men över den lade sig en ruta som talade om att min enhet var hårt angripen av flera olika virus, ”men klicka här så hjälper vi dig” (ungefär så stod det, fast lite mer ”marknadsmässigt” så man skulle tro att det var seriöst menat). Jag stängde ner fönstret och körde för säkerhets skull en virusscan (med mitt sedan tidigare installerade – nyligen uppdaterade – virusprogram) som inte hittade något skumt.

Det andra försöket att få mig att nappa på viruskroken var en annons som smög upp som ett verktygsfält i kanten av fönstret. Jag råkade komma åt det falska verktygsfältet och fick då ett erbjudande som var svårt att motstå: Samsung lottar ut iPhones till sina medlemmar! *hahahaha* Förstå ironin i detta! (Samsung lottar inte ut konkurrerande mobiler till sin kundkrets.) 😆

Det var – i båda fallen – mycket snyggt gjort, med rätt logotyper och inte alls någon maskinöversatt (”konstig”) svenska, så visst förstår jag att folk går på det. Speciellt virusvarningar får ju folk att panikslaget klicka på ”räddande” länkar utan att tänka sig för. Och en GRATIS iPhone vill väl alla Samsungkunder ha? 😉

[tags]virus, varning, sunt förnuft[/tags]

*) Hela Facebook i sig är ett enda stort virus. Gå aldrig med, om du inte måste. Det är beroendeframkallande och man kan inte sluta scrolla inlägg. ”Bara ett till, bara ett till…” :mrgreen:

2 kommentarer på “Varningar”

  1. visst blir man trött! Det finns gott om folk som jobbar som f*n för att sprida sån skit. Det gäller att passa sig. Fejan blir bara värre och värre. Ingen skriver något längre. Det skickas bara runt en massa länkar. Trist. God fortsättning på nya året

  2. God fortsättning, du också! Hoppas det går bättre för dig med ljusstöpningen nu! 😉

Kommentarer är stängda.