Allmänt, Foto

Äntligen färdig!

151022-gamla-altanenFöre

Så här såg alltså den gamla altanen ut. Lite luggsliten, rutten på sina ställen och med trappan mitt på kortsidan (gaveln?) p g a den väggfasta stegen. Det syns inte bra på bilden, men den hade släppt från huset. 😯

151022-riven-altanUnder

När bygget väl kom igång, gick det undan! På morgonen – när jag åkte till jobbet – höll de på att ta bort väggstegen och såga ner syrenen som växte i bortre hörnet. När jag kom hem från jobbet var själva altanen, utan tak men med trappa, på plats.

Under-bilden hann jag ta på lunchen. Där ser ni dels den gamla altanen ligga som en driva på gräsmattan, dels den nedsågade syrenens spretande grenar som skymmer sikten mot den gamla altanen. Den nya altanen har anlänt (färdigbyggd i fabriken) men har inte satts på plats.

151022-nya-altanenEfter

Nästa dag kom taket! Tidigt på morgonen kom en kille och började sätta upp balkarna som ska hålla upp taket, och han jobbade för fullt även under min lunch. På kvällen var allt på plats! (Utom målarfärgen, men den fixar jag själv till sommaren.)

Observera att trappan är flyttad mot väggen och har dessutom fått räcke. Jättefint, och vilket stort hörn jag plötsligt har där längst ut! Där gick det bara att klämma in min lilla runda grill tidigare – nu kanske det ryms en pall/litet bord att ställa grillsaker på också?

Dessutom är altanen höjd ett snäpp. Tidigare var den ett trappsteg lägre än dörren, nu är altanen i nivå med den. Det ger mig en lite lustig gångstil när jag ska ut eller in, då jag i nästan 25 år klivit ned eller upp för att gå genom dörren. Gamla vanor sitter rotade i ryggmärgen, så jag tar klivet – fast det inte behövs. 😆 Värt att notera är kanske att jag bara gått genom dörren i mörker, det går säkert bättre när jag får träna i dagsljus. 😉

151022-altantakTaket

Jag var lite i valet och kvalet när jag skulle beställa tak: plåt eller plast? Nu är jag jätteglad att jag valde halvgenomskinligt plasttak, för det släpper igenom ljus. Annars hade nog vardagsrummet – innanför fönstren och altandörren – blivit väldigt mörkt.

151022-större-baksidaÄnnu en bild

Jag är så stolt, fast jag inte gjort något jobb själv! 🙂 Den blev så himla fin, min nya altan, och det känns som att jag kommer att utnyttja den mycket mera när den är under tak.

T ex spöregnade det igår kväll, vilket innebar att min vanliga rökruta på bron var genomdränkt. Snabbt tog jag ut en stol och en fimpflaska på altanen, där jag kunde sitta och höra regnet smattra mot taket medan jag rökte… 😉

Jag har redan planer för möbleringen av altanen, men behärskar mig tills det blir vår och värme. Det ska mätas och göras en ordentlig planering innan jag alls börjar fundera på att köpa något, för även om ytan känns enorm just nu så kommer den att krympa så fort jag börjar ställa möbler där.

Det blir nog bra, det här! 🙂

UPDATE
Och för alla er som undrat över den fördömda kycklinggrytan som aldrig ville bli av, så är den nu i hamn! Jag snodde ihop grytan igår och har nu matburkar till på fredag. Färdiga grytbaser på burk är till stor hjälp i köket! 😉

[tags]altan, altanbygge, altantak, rökruta[/tags]

4 kommentarer på “Äntligen färdig!”

Kommentarer är stängda.