Allmänt

Bedrägerier

Det dyker upp nya/ återkommande virusvarningar eller varningar för bedragare emellanåt, antingen i mailen (från vänner eller IT-avdelningen)eller via någon tidning.

Popup-rutor

En bekant råkade ut för att en ”annons” poppade upp (när han/ hon* besökte en webbsida). ”Annonsen” talade om att datorn var angripen av virus, och ”ladda genast hem vårt virusprogram för att reparera skadan”. Jo, tjena. Det s k virusprogrammet var i själva verket ett virus… Tyvärr installerades det, då han/ hon inte visste bättre.

Jag hade omedelbart a) stängt popup-rutan och b) gjort en scanning av min dator med det sedan tidigare installerade, väl uppdaterade, virusprogrammet jag har i datorn. Men vi är ju alla olika. 😉 (Eller också kan man säga att man lär sig av misstagen. Jag är ju inte född som datakunnig, om vi så säger…)

Försök via mail

Själv skulle jag aldrig klicka på en länk i ett mail som säger sig vara från banken (speciellt om det inte är ”min” bank), men visst förstår jag att användare går på den bluffen. Speciellt de som är lite ovana vid datorer/ mail/ Internet och råkar ha konto på just den banken.

Den senaste tiden har jag flera gånger fått mail från ”PostNord” som talar om att ”paketet inte kommit” (eller något i den stilen). Jag öppnar dem inte ens, då det är jobbmailen som drabbas – jag använder aldrig den till privata ärenden. Där har jag en privat mail att använda mig av istället.

Idag kom en ny variant, även den till jobbet, som talade om att mitt Spotify Premium-konto var avslutat. Ojdå, jag visste inte ens att jag hade ett?!? (Har inget Spotify alls, varken med eller utan Premium.)

Jag har även fått ”en faktura” från Telia. Till min jobbmail. Och jag använder inte ens Telia. Det var rättstavat och ordföljden var bra**, däremot var avsändaren inte alls Telia utan en italiensk (?) mailadress.*** Jag lät mig inte luras den här gången heller. 😉

Facebook

Om någon av mina Facebook-vänner skulle säga sig behöva låna (koden till) min bankdosa för att han/hon måste komma åt sitt konto online, skulle jag också dra öronen åt mig – samt ringa min vän och tala om att FB-kontot är kapat.

Hela Facebook är ett enda stort virus om man inte är försiktig. Jag klickar ibland på länkar till t ex fåniga tester**** men om det kommer fram en sida som frågar om jag vill logga in med mitt Facebook-konto, backar jag. Jag kom ju precis från FB och ska inte behöva logga in igen!?!

Klipp och klistra

När man hängt ett tag på Fejjan så dyker ”kopiera-och-klistra-in-och-dela”-inläggen upp, gång efter gång. De är som forna tiders kedjebrev: ingen variation, många av mina bekanta gör det, och de fyller mitt nyhetsflöde med trams. De är värre än virus!

Kedjebreven fick man bara ett åt gången, men klipp-o-klistra-statusarna ynglar av sig – och jag tvingas scrolla förbi varenda en för att se om något vettigt finns längre ner på sidan. Mina vänner och deras vänner och deras vänners vänner svarar dessutom på alla anrop till dessa statusar, så de studsar längst upp i nyhetsflödet igen. Och igen. Och igen… 👿

[tags]datorvirus, bedrägerier, nätfiske, pop-up, mail, Facebook, klipp och klistra[/tags]

*) Jag använder inte ”hen”. Jag gör det bara inte. Så det så.

**) Ofta är bluffmail illa stavade eller har lite fel ordföljd. Om det beror på en klantig översättare eller på att de använder en översättningstjänst – typ Googles – vet jag inte, men banker, m fl, skriver alltid på korrekt svenska.

***) Oväntade mail, speciellt de som kommer till ”fel” mail, kollar jag alltid avsändaradressen på. Ett mail som utger sig för att vara från Telia och har italiensktförnamnefternamn-plus-it som avsändaradress tror jag inte på. Inte alls.

****) Självklart har mina uppgifter säkert redan blivit kapade och sålda till någon brottsorganisation bara genom att jag klickat mig in på sidan och gjort det fåniga testet – men det kan jag leva med. 😉

4 kommentarer på “Bedrägerier”

  1. Vägrar facebooks variant av kedjebrev. Har vägrat kedjebrev sen jag svarade på ett när jag var typ 11. Väntar fortfarande på alla tuggummin man skulle få…
    *långsint*

    1. För min del var det vykort man skulle få. Min kompis, som skickade till mig, fick massor – och jag har ännu inte fått något…
      *också långsint*
      😉

    1. Ja, det där jäkla högra pekfingret lever ju ett eget liv ibland… 😉

Kommentarer är stängda.