Allmänt, Foto

Upplyst eller inte

wpid-2012-09-27-15.22.23.jpg

Gammal bild.

När nu hösten kommer (har kommit?) är det dags att börja tända utebelysningen på kvällarna. Det kan vara ordentligt mörkt på gården när jag kommer hem, om jag varit borta till sena kvällen. Är det mulet så mörknar det ju ännu snabbare än vanligt.

Jag slog igång garagelampan för någon vecka sedan. Den har rörelsesensor, som känner av när något rörs framför garaget. Ett problem är att lampan tänds även om det är ljust (vilket det var just då) precis när man slår på den, för att sedan slockna efter X antal minuter – tills något rörs framför den.

Jag väntade och väntade och väntade, men den slog aldrig av. Jaha. Typiskt. Det som var så fiffig belysning att ha vid garaget. *suck* Jag får väl ringa någon som förstår sig på hur man fixar till detta.

Så slog jag även igång brolampan, som har skymningsrelä. Den tänds när det skymmer och slocknar när det ljusnar, vilket är väldigt praktiskt: jag behöver inte komma ihåg att slå igång lampan för att ha ljust på bron när jag kommer hem – den sköter belysningen alldeles själv.

Ända tills igår, förstås. Då var det nattsvart även på bron under kvällen. Jag drog fram min lilla trappstege och en ny glödlampa* men ångrade mig snabbt. Får ge mig på lampbyte när det är ljust ute, alternativt be A göra det. Det känns väldigt högt; jag törs inte släppa greppet om trappstegens handtag, och når därför inte upp till lampan. *harkel*

[tags]höst, mörker, belysning, rörelsesensor, skymningsrelä, byta glödlampa[/tags]

*) Äntligen har lågenergilampan tagit slut! Lampan är av den tidiga modellen, de där som tog en kvart på sig att tändas, om ni minns – speciellt om det var kallt. Nu blir det en LED-lampa, som tänds direkt. Dessutom är LED ännu energisnålare än de tidiga lågenergilamporna. (Och som ni förstår, så klättrar jag inte och byter lampa om det inte behövs. Därför har den gamla lampan fått hänga med så länge.)