Allmänt, Foto

Till slut

Nu, till slut, äntligen, blommar häggen! Och precis som alla andra år blir jag lika förvånad varje gång – det sker över en natt, känns det som. Först bara grönt och så helt plötsligt är den full i blommor?!?

För ett antal år sedan härjade häggspinnmalens larver i häggarna här i norr. Alla häggar såg ut att vara täckta av stora sjok med spindelväv, och när man kollade nära kröp larver överallt innanför och utanpå de näten. Många häggar kapades ner då, men jag härdade ut; det tar tre år så är larverna borta. Eftersom min hägg står långt från huset, fick den vara ifred för sågen.

Det är jag glad för sådana här dagar, när häggblommornas doft slår emot mig varje gång jag öppnar en dörr eller ett fönster. Speciellt som min syren inte vill komma upp igen, den som växte vid altanhörnet. (Jag var tvungen att kapa ner den när altanen byggdes om.) Nå, jag kan lukta på grannarnas syrener. 😉

Jag stalkar inte grannhuset på något sätt, jag leker med mobilkameran. Den här gången har jag provat ”naturlig” inramning av motivet: utsikt. Först med altanräcket som ”ram” och så med altandörren som ”ram”:

Det ser fortfarande lite öde ut på altanen, men nu har jag åtminstone beslutat att jag inte ids olja den i år. Möblerna ska ut – och piffet, mina vänner, piffet! Idag plockades grillen fram och provkördes för första gången den här säsongen. Det var mor i huset som grillade åt sig och sin son, och det blev jättegott! OK; det blev lite bränt också, men det hör ju till. Säsongens första grillning är ju bäst, innan man hinner ledsna.

Jag marinerade fläskkotletter i någon färdig grillsås från flaska, och så grillade jag tomater, zucchini och aubergine som tillbehör. Slängde även på halloumi och grilloumi på grillen, då jag gillar den gnissliga konsistensen på de ostarna. (För oss norrbottningar som eventuellt inte provat halloumi tidigare: det smakar och gnisslar ungefär som kaffeost, men värms på grillen istället  för i kaffet.)

Jag hade många fler olika grönsaker att grilla, men behärskade mig. Planen var från början att göra blandade vegogrillspett med allt möjligt på, som tillbehör till kotletterna, men jag iddes inte. Istället skivade jag upp tillbehör på två stora fat innan jag bestämde mig för att inte chocka A:s kropp med för mycket grönt. 😆

[tags]häggblomning, häggspinnmal, inramning, grillpremiär[/tags]