Allmänt

Kedjebrev

De moderna kedjebreven härjar vilt på Facebook.

Just nu är det oktober, ”bröstcancerns månad”, vilket innebär att många av mina vänner skickar ”kopiera detta på din sida och bjud in X vänner att göra likadant”, alternativt sätter de ett rosa hjärta på sin status.

Annars brukar det ofta cirkulera ”sätt detta i din status om du är emot cancer”. Finns det någon som är FÖR cancer? *skakar på huvudet* Jag nobbar alla skicka-vidare-förfrågningar på FB eller i mailen, oavsett ämne och syfte. Då får mina vänner och bekanta hellre tro att jag är en hjärtlös bitch, än att jag sprider skräpet vidare.

Det är ju så att det som hamnar på nätet aldrig dör. Speciellt inte det som hamnar på Fejjan… Då och då , med ett par tre års mellanrum, dyker det upp t ex:

  • varningar för virus
    (där själva varningen är ett virus i sig, för alla får panik och delar den till alla i sin lista)
  • påståenden att ”om du kopierar det här och klistrar in i din status kan inte Facebook använda dina bilder enligt sitt nya, ändrade användaravtal”
    (personer som aldrig läst ett användaravtal – framför allt inte Facebooks – får panik och skickar vidare till alla sina vänner)
  • en döende unge som kan vinna kampen mot sjukdomen (ofta cancer – surprise, surprise) om den får X antal gillande till sitt inlägg
    (om folk skickade en dollar/ person för att täcka upp för sjukhuskostnaderna skulle klicket göra nytta, men att gilla och dela vidare hjälper inte mot något, såvitt jag vet)

Alla dessa kedjebrev, i olika versioner, dyker upp emellanåt – och folk glömmer att de redan har panikat tidigare för samma varning, så de delar dem igen… 🙄 Jag kanske skulle berätta för dem om min nya brevvän, en nigeriansk prins…? De vill säkert också få brev från honom. 😉

[tags]kedjebrev, oktober, bröstcancer, Facebook[/tags]