Allmänt

O-roligt eller oroligt

Jag gillar ju mina o-ord; det bästa jag kommit på är att en bil är ”o-kombi” när det är en sedanmodell. 😆 Borde ta patent på det ordet!

Ni kan säkert komma på fler varianter? När man har tummen mitt i handen är man o-händig. Blir man störd innan fikat så är har man o-druckit kaffet. Det går att fortsätta i all oändlighet: när man är bortrest är man o-hemma, när man är hemma igen är man o-borta, o s v. 😉

Det viktiga i o-ord är att sätta bindestreck på rätt ställe. Helst ska det höras att det är ett bindestreck där, så inte betoningen av orden blir fel. Som i rubriken: o-rolig och orolig är helt skilda saker! Jag försöker att inte använda o-ord som kan misstolkas, men det är inte alltid lätt.

Sedan gör jag en del sammanslagningar av olika ord, på det typiska norrbottniska sättet. Inte bara att ”jo” blir en insugning-av-luft, utan säger till exempel ”sku-int” istället för ”skulle inte”. Väldigt irriterande när jag kommer på mig själv med det, men det är ingen som inte förstått mig. Än. 😆

[tags]o-ord[/tags]