Allmänt

Mellandag

Nu är jag tillbaka på jobbet och vilar upp mig! OK, kanske inte, men jobbtempot är väldigt lågt jämfört med tempot före jul.

Tempot under jul har varit varierande, ett par vilopauser har jag fått men mest har jag fixat mat och diskat. Och plockat glas efter julmustsessionerna som ägde rum över hela huset. Och diskat så vi skulle ha något att dricka ur till maten. Visst berättade jag tidigare att min diskmask gått sönder? Nå, jag ska inte gnälla – nu är det bara jag och froppisen i huset, så det blir förhållandevis lite disk i fortsättningen. 😉

Den mesta julmaten är slut – tack och lov – men jag har inte tagit fram allt åt gästerna, då jag vet att de t ex inte äter kalvsylta. Den sparar jag till mig själv; kalvsylta med kokt pot och inlagda rödbetor blir gott till middag någon dag. Skinkan försvann med rykande hastighet, gravlaxen likaså. Vi har ätit upp all prinskorv snabbare än beräknat, de sista köttbullarna blev lunch till gänget igår innan de åkte hem.

Blötan provsmakades för första gången av A, och han gillade den! Däremot ville inte gossarna äta blöta, men mormor fuskade och gav dem annan frukost. Det är ju så med blöta (med all mat man inte provat tidigare), att om man inte tycker om den så växer den i munnen. Gossarna ska inte behöva sitta hungriga bara för att vi tycker att traditioner ska följas till punkt och pricka.

Jag hade planerat matinköpen perfekt och behöver inte äta rester fram till nyår, utan kan nu planera nyårsmiddagen i lugn och ro. Som efterrätt kommer jag att äta apelsinris (!) eftersom det inte blev fixat under julen. De plastkorvar med färdig risgrynsgröt som jag köpt blev frukost en av dagarna istället. Då återstår bara att komma på vad jag ska ha till huvudrätt, men Janssons frestelse är ett hett tips. Den blev inte heller tillagad under julen, då jag glömde bort den…

Vi har druckit ohemula mängder julmust, minst nio stora flaskor har gått åt under de senaste dagarna. Själv är jag inte så noga om kolsyrade drycker, men ett glas eller två av musten har nog smakats av mig. Chokladaskar har tömts, skumtomtar har tuggats, kakor har smulats, en påse Gott & Blandat har slaktats.*

Tyvärr blev först B och sedan A sjuka under juldagarna. B snorade redan när de kom, i söndags, medan A klarade sig till annandagen. Det var en förkylning de fått julklapp av lille E, som hade den först. Snor, hosta, feber, värk, o s v. Ja, ja. Nu vet A och jag varifrån förkylningen kommer – om vi får den.

—————–

*) Haha, morbror A är inte van vid barns Superhörsel. Han gick till affären och köpte mer julmust, och ”råkade” köpa en påse Gott & Blandat på samma resa. Trots den höga ljudnivån på leksaker/ julfilmer/ TV:n/ samtal, så spetsade småhajarna J och E sina öron så fort de hörde ljudet av en godispåse, och började cirkla runt sin stackars morbror. -Vad har du i den där påsen…? 😆