Allmänt

Matvanor

Ibland undrar jag om det är en regel att nyttiga saker ska vara äckliga att äta? Jag är verkligen inte kräsen i maten, äter det mesta (speciellt om jag blir bjuden 😉 ) men vissa saker tycker jag helt enkelt inte om, hur många gånger jag än försöker äta dem. Några exempel:

 • Sötpotatisfries – trodde de skulle vara ”nyttigare” än vanlig potatisfries. Det kan hända att de var det, trots friteringen 🙄 , men usch så äckliga!
 • Avokado – jag kan inte med smaken, oavsett om den är skivad, tärnad, mosad, kryddad… *ryser*
 • Chiapudding – som att äta snor. Även om den är smaksatt och har något annat ovanpå. *brrr*
 • Ostron/ musslor ur skal – nej, nej, och åter nej. Även om musslorna inte är råa, utan tillagade i sina skal, så – nej. (Musslor utan skal, som t ex pizzatopping, går an.) Ostron: se chiapudding…
 • Råa ägg – går fetbort. Löskokta ägg är gillar jag, men inte råa.

Jag har säkert fler saker jag inte tycker om, som jag inte kommer på just nu. Jo, förresten – tacokrydda! Den gillar jag inte. Det går att äta tacos utan kryddan, man kan ju krydda med vad man vill. Tacokrydda är en färdig kryddblandning, och jag vet inte vilken av kryddorna jag inte gillar, så jag undviker blandningen helt.

Sedan tål jag inte riktigt banan, får ont i magen, men det går att undvika. Jag kollar bjudtårtor om de har skivad/ mosad banan mellan bottnarna, och kan stå emot frestelsen om banan är inblandad. Banankaka går förstås bort, däremot äter jag t ex skumgodis med banansmak – det är inte äkta banan i dem.

Det finns säkert många fler saker som jag glömt bort just nu, men vad ogillar ni att äta? Viktigt vetande kanske är att jag äter allt jag räknat upp om jag blir bjuden, då jag inte blir sjuk av något – förutom banan. Det händer faktiskt att jag äter banan ibland (det kan vara svårt att stå emot bakelser…) då jag inte blir jättesjuk. Lite magknip kan jag stå ut med. 😉 Men när jag själv får välja, avstår jag från de läckerheterna.

4 kommentarer på “Matvanor”

 1. Jag är kräsen på ungefär samma vis, fast när det kommer till att bli bjuden på tveksam mat så brukar jag hävda allergi. Det funkar oftast. Om jag blir ifrågasatt om allergier så brukar jag påstå att jag försöker lägga av med att äta just den tveksamma maten. ?

 2. Havregrynsgröt – är som att äta snor.
  Falukorv – nu äter jag inte kött längre, men när jag fortfarande åt det så var falukorv pga konsistensen något jag inte fick ner. Folk pratade sig varma om ugnsbakad falukorv och jag blev bara äcklad.
  För tjockt lager vispad grädde, också konsistensen, växer i munnen.
  Kan tvinga ner det mesta även om jag inte tycker det är gott (bara blunda och svälja), men saker som har en besvärlig konsistens kan jag ha stora problem att få ner, det fastnar liksom i munnen.

  1. Just konsistens har en del problem med. Jag har en bekant som inte kan äta vare sig palt eller kroppkakor, tuggorna växer i munnen p g a konsistensen.

Kommentarer är stängda.