Allmänt, Foto

Grå torsdag

Det är en ordentligt grå dag idag. Himlen är täckt av ett tjockt lager av moln/ dimma, vilket gör att allt utomhus är superblött – trots att det inte regnat.

Dessutom har det frusit på, på vissa ställen: jag såg en unge vurpa med sin cykel i en korsning på väg till skolan. Hupp! H*n blev blöt om baken, vid kraschlandningen i en vattenpöl, kan jag säga.

Nåja, jag jobbar inomhus, så jag behöver inte bekymra mig om vädret. Vi har dessutom fått skärpta restriktioner, inte bara i regionen, utan även på jobbet. Inte fler än 9 personer i fikarummet samtidigt – de har plockat bort stolar!

Vi har fikat vid varsitt bord, ungefär (vid stora bordet blev vi ca 3 personer, beroende på hur man ska räkna den som satt vid kanten av ett annat bord: var h*n med oss eller inte), och det verkar som att olika avdelningar fikar ännu mer utspritt än tidigare.

Jag har corona-anpassat mitt kontor: ställt besöksstolen så långt bort från mig som jag kan, även om de flesta besökarna stannar i dörren. Det är ju ändå mest annan kontorspersonal som besöker mig, som är friska och på jobbet, men det är de små detaljerna som kan vara avgörande. Någon av mina friska besökare kan ju vara en Spridare*?

Vänligen bortse från kartongerna i hörnet. Jag har ingenstans att packa upp innehållet därifrån.

Igår passade jag på att anmäla mig till ett par olika (fack-)utbildningar som ska hållas på distans, så jag hoppas att jobblaptopen är fixad tills den första utbildningen är; i slutet av nästa vecka. För säkerhets skull har jag mailat till min privata e-post vilket/ vilka program jag behöver installera på hemdatorn för att kunna köra utbildning via den.

Jag hittade en annan onlineutbildning jag också vill gå, men den kostar dyra pengar, så jag har mailat min chef och frågat om jag får gå den. Vi får väl se om jag får svar på den frågan… Helst innan anmälningstiden går ut. 🙄 (Hon måste nog fråga sin chef om vi har råd att låta mig gå den.)

Farbror K ringde igår och var på jakt efter en golvlampa att ha bredvid sängen. Han har inte plats för någon lampa på bordet (vilket jag hade till övers) men tyvärr har jag ingen extra golvlampa. Eller, jag har snygga golvlampor som jag oftast inte har tända, men de ska inte dit. De hör till min inredning, oavsett om de är tända eller inte.

Jag kom på det fenomenala: beställa click-and-collect från IKEA! Om jag beställer ”som vanligt” är frakten flera hundra spänn, men om jag tar C&C-varianten kostar det typ en hundring. Då behöver jag inte gå in utan kan bara åka dit, SMS:a, och få utburet mina färdigt hopplockade varor.

Det är både plus och minus med det. Visst skulle jag sakna att gå på IKEA som vanligt, och bensinen kostar ju att köra dit och hämta grejerna, men oj vad behändigt det skulle vara… 😳 Jag får fundera på saken, medan jag fyller på min shoppinglista.

En annan variant är förstås att göra som min kollega A gjorde en dag: tog ledigt efter lunch och blåste iväg (med maken) till IKEA. En vanlig vardagseftermiddag utan pensions-, barnbidrags- eller löneutbetalning var det nästan tomt i affären. Det gäller förstås bara medan det ännu är långt till jul, innan julrushen drar igång – om det nu blir någon julrush i år?

Det kan inte vara roligt att vara affärsinnehavare eller krögare i dessa tider. 🙁 Jag föreställer mig att de kämpar med näbbar och klor för att hålla sig flytande, de som inte redan slagit igen. Sommaren, som annars brukar ge ett uppsving, har varit stilla och om inte julhandeln får fart kan det bli många tomma butiksfönster hädanefter. Inte bara här, utan överallt.


*) Visst verkar jag lite lätt paranoid, som nästan förväntar mig att besökare ska vara Spridare – men man vet ju aldrig?