Allmänt

Fruktstund

Som vanligt, även denna vecka, är frågan när jag ska handla? Jag behöver handla mat men skjuter upp handlandet så länge jag kan. Vad som däremot inte går att skjuta upp är den shopping jag behöver göra på Apoteket: recept behöver hämtas ut, och jag tänkte passa på att fylla på mitt förråd med bra-att-ha-saker också. Jag kanske måste handla idag, trots allt? Vi får se.

Affären delar parkering med Apoteket, så det är dumt att inte ta båda shoppingrundorna, när jag ändå är där. När jag väl tar mig till affären ska jag försöka hitta någon frukt att köpa med mig hem. Något nyttigare än godis & fika, som annars lätt hamnar i varuvagnen. Av olika frukter kan jag förstås göra egna godsaker, typ äppel- eller ananaspaj. Med vaniljsås eller vispad grädde till… 😳

Problemet med färsk frukt är att den inte håller hur länge som helst. Jag har då och då köpt hem olika sorters frukt, för att ha hemma om jag blir sugen, men – naturligtvis – slutar jag vara sugen på just den sortens frukt i samma ögonblick som jag kommer hem och packar upp den ur handelskassarna. 🙄 Det slutar oftast med att jag får slänga något som en gång var en (valfri) frukt…

Någon matsedel får ni inte den här veckan (heller) – jag har rester för flera dagar, men behöver fylla på med mat inför påsken. Främst färskvaror, som mjölk o dyl, men även olika rätter. Och ägg! Även om det inte är någon som målar ägg hos mig numera, så gillar jag ändå kokta ägg. Äggkokaren jag fick i present av juniorerna för några år sedan är verkligen en hit! Det bästa med den är att äggen blir väldigt lättskalade, jämfört med om jag kokar dem på spisen.

Jag gillar ju affärens butiksgrillade varor; karré eller kyckling. Supergott! De grillar klart och lägger sedan varorna i papperspåsar (med plastad insida?) i varmhållningsdisken, så maten är riktigt varm när man plockar ut den. Jag hade tidigare ett trick, att plocka åt mig en fruktpåse i plast förrän jag kom till grilldisken, för grillpåsarna läcker lätt i botten. Om det är genomsläpp i materialet eller om det är limningen i botten som smälter av värmen har jag inte funderat över, bara att de påsarna läcker ut grillköttsaft i kassarna, på mina andra varor. Därför brukade jag ta en fruktpåse, som var i lagom storlek.

Nu har ju min affär slutat med plastpåsar till frukten, det är papperspåsar med eller utan fönster som gäller. Så irriterande, speciellt eftersom jag veckohandlar och inte vill gå tillbaka till grilldisken när jag plockat allt annat för att se om maten jag siktat in mig på finns kvar. Det funkar OK om jag bara ska ha grillmat plus potsallad för att klämma i mig till lunch, och bara köper det, men jag vill inte behöva diska alla mina andra varor för att köttsaften läckt ut ur påsen.

Nå, det är ett i-landsproblem. Det är väl fint av affären att se till att vi kunder använder mindre plast, men det irriterar mig ändå.

UPDATE
Angående fruktstund: räknas hallonkola som frukt? Frågar åt en kompis… 😆