Allmänt

Däckad

Nu är bilen omdäckad, sommarsulorna är på! 🙂

Jag har sedan några år slutat tvinga A att byta däck åt mig, jag använder en däckfirma (som dessutom är däckhotell) istället. Skitenkelt – jag kör dit, slår mig ner och surfar på mobilen en stund, och så betalar jag och åker iväg. Inget lyftande och hasande/ rullande av skitiga däck ut och in ur garaget/ bilen. Inte för mig, i alla fall. 😉

Nu kan jag med gott samvete testa att få igång farthållaren i bilen. Alltså, jag förstår inte varför jag inte lyckas?!? Det är min fjärde Mazda på raken, och i alla de andra har jag enkelt kopplat in farthållaren – men den här vrenskas med mig. Han vill inte. Jag försöker läsa mig till (i instruktionsboken) hur jag ska göra, följer de anvisningar jag hittar, men icke sa Nicke. Jag släpper gasen och bilen tappar fart. 😳

Nu har jag – i ärlighetens namn – inte provat så många gånger, då jag knappt varit på långkörningar innan snön och isen kom. Farthållare använder jag endast på sommarföre, för när det är halt vill jag känna gaspedalen under foten. Jag köpte ju bilen i september (var det väl?) så det tog inte lång tid innan halkan kom.

Det kan ju vara så att jag stängt av någon finess som behövs för att kunna använda farthållaren. Vissa automatiska finesser gillar jag inte, och har helt enkelt stängt av/ ändrat. Exempelvis använde jag till att börja med den automatiska avbländningen: helljuset slår av sig själv vid möten. Tyvärr funkar inte det när man möter en buss/ lastbil bakom ett backkrön, då deras lysen sitter betydligt lägre än vindrutan. Jag fick en del irriterade helljusbländningar av dem innan jag listade ut hur jag skulle slå av automatiken.

Dessutom finns det en finess som gör att man inte kör för nära bilen framför, som jag inte ens har provat. Här är inga bilköer, jag klarar mig utan sådant. Jag är bara glad om jag kommer ikapp en annan bil – äntligen någon som kör ännu mer långsamt! 😉 GPS:en har jag inte heller provat. Ibland råkar jag komma åt något (på ratten?) så den slår igång, men jag vet inte hur jag ska ställa in den? Jag kanske ska prata åt den? Telefonen kan jag prata med, säger bara ”Ring (namn)” så ringer den upp. 🙄

I morse dök den irriterande sot-i-filtret-varningen upp igen på instrumentbrädan, men den får visa sig tills vidare. Jag gör ingen långkörning nu på morgonen, det ska jag ju göra under helgen. Vart, och vilken dag, lär visa sig senare – men jag kommer att köra så varningen slocknar, jag lovar. 😉

Efter att ha skjutit upp det hela veckan, så måste jag handla idag. OK, det kan gå att skjuta upp till imorgon, men jag måste besöka Apoteket – så då kan jag lika gärna handla när jag ändå är på gång. Vårt Apotek har numera stängt på lördagar 🙁 så det man vet att man behöver därifrån under helgen måste fixas på fredagen (eller också åker man till annan ort, som har lördagsöppet Apotek).

På tal om att handla/ göra av med pengar, så var jag och tankade bilen i onsdags. Som tur var hade jag fått lön; det kostade en tusenlapp att tanka fullt!!! 😯