Allmänt

Stavfel

Visst händer det att även jag stavar fel någon gång emellanåt, speciellt att jag kastar om bokstäver i ord. T ex blir ”och” ofta ”coh”, och ”eller” blir ”elelr”, men jag försöker upptäcka felen genom en snabb korrläsning innan jag lämnar ifrån mig materialet. 

Tyvärr är det inte alla på jobbet som gör det… Idag har jag hittat flera nya felstavningar i en databas vi gör sökningar i, för att inte tala om alla särskrivningar. Det är direkt hårresande hur felaktigt viktiga ord kan stavas, alltså de ord man använder för att göra sökningen.

Ta ordet ”dokument”.* Det kan vara stavat:

dockument
ddokument
dåkument
dokumennt
dukomment
dok ument
o s v – i alla varianter ni kan tänka er

Självklart måste alla få göra fel någon gång, men ibland blir det bara för mycket för en petmoster som mig. Föreställ er att försöka göra en databassökning med femtielva felstavningar av samma ord. Till slut söker man bara på bokstaven D och hoppas hitta rätt felstavning… 🙄

[tags]felstavningar[/tags]

*) Det använder vi definitivt inte som sökord, jag använder det bara som exempel. Annars skulle vi få oändliga mängder svar på sökningen, då allt i databasen är just dokument.

4 kommentarer på “Stavfel”

  1. jag är också petig av mig. personligen stavar jag aldrig/extremt sällan sådana fel, utan det är som du skriver att ”jag” kan bli ”ajg” men aldrig t.ex. ”jak” 😉

  2. Det är oftast de små, vanliga orden som blir felstavade i hastigheten. T ex ”ajg, coh, elelr, alal, osm”.

  3. 😕 Jag har arbetat på kontor i hela mitt liv och innan dess hamrade jag lyckligt på en urgammal Halda hemma, så jag har utvecklat ett slags ”minne” i fingrarna som får mig att stanna upp och gå tillbaka när jag skrivit ett ord fel. De felskrivningar ni nämner, som t.ex. ajg istället för jag och coh istället för och brukar jag också göra mig skyldig till… *fniss*

    Det som retar mig mest med dagens slarviga hanteringa av vårt skrivspråk är avstavningarna! Tidningarna är värst… jag menar, hur kan man komma på tanken att avstava mitt i en summa?!? Skriva 100 på en rad och så 000 på nästa…

    1. Det finns ju även roliga avstavningar. Jag roade svägerskan igår med att fråga om hon hade någon plåtter-mos eller bastu-ba. 😉

      För övrigt hatar jag särskrivningar. Avstavningar kan jag stå ut med, men särskrivningar…

Kommentarer är stängda.