Allmänt, Foto

Sopigt

I kommunen där jag bor utövar vi sopsortering, vilket innebär att vi t ex har två olika soptunnor: en grön (större) för brännbart avfall och en brun (mindre) för kompost. Besökare från andra ställen, där inte sopsortering införts än, tycker det verkar besvärligt, men det är det inte alls!

Jag är ju en i grunden väldigt lat människa (och har grymt halkiga innetofflor på snö…) så jag springer inte ut med sorterade sopor i garaget. Allt jag sorterar ryms inne i huset, utan besvär. Enda problemet med sopsorteringen var att lära sig sortera rätt från början, men nu tänker jag inte ens på det. Det är så naturligt, då jag sorterat i flera år.

Till att börja med: sophinken under diskbänken har blivit två. En vanlig hink med vanlig plastpåse, för det som kallas brännbart, och en liten ”gallerkorg” med speciell kompostpåse (som löses upp med tiden, vilket inte vanlig plast gör) för matrester och annat komposterbart.

Kompostkorgen hänger högt upp på insidan av skåpdörren, så sophinken ledigt ryms under den när dörren stängs. Observera plastpåsen jag klämt in mellan sophinken och väggen: där samlar jag mjukplast. (På den lilla hyllan ovanför ligger rullar med kompostpåsar. Ifall ni undrar.)

När jag öppnar andra dörren till diskbänksskåpet ser man min stora samlarpåse. Den fylls till 99% av kattmatburkar (metallförpackningar). Emellanåt har jag något av glas (färgat eller ofärgat) eller hårdplast som också slängs dit. (För intresseklubben: i den röda bunken på hyllan har jag nya diskborstar, -trasor och annat som hör till diskning.)

På kökssoffan samlar jag  – förutom mina IKEA-fynd 😉 – papper och hårdpapp. Tidningar, reklam, kataloger, etc, i kattpåsen. Mjölkpaket (ursköljda med kallt vatten), pizzalådor och annan kartong i den svartvita påsen.

Till sist samlar jag glödlampor och batterier i prydnadsburkar jag ändå har stående framme på köksbänken. Lättåtkomligt, och så får jag ju användning för burkarna!

Vad gör jag sedan med alla sopor jag samlat på mig? Jo, jag kör till någon av återvinningsstationerna, där det finns stora uppsamlingskärl för alla sorters sopor utom brännbart och kompost. (Det använder man tunnorna till.) Det är lätt att slänga rätt sak i rätt behållare, innan jag kör hem mina samlingsförpackningar och börjar fylla dem igen.

Visst händer det att jag slänger sådant jag kanske borde ha sorterat i ”brännbart” istället, t ex Bregottpaket. Istället för att använda hett vatten och diskmedel för att rengöra den smöriga plasten och försöka få loss kartongen från utsidan av förpackningen, så anser jag att det är större energivinst att slänga allt i brännbart. Någon måtta får det vara!

Jag skriver inte detta inlägg för att vara Bror (Syster) Duktig för er som inte sopsorterar, jag ville bara visa hur enkelt det faktiskt är. Och så behövde jag använda kameran A lånat åt mig! 😉

[tags]sopor, sopsortering, kompost, pappersinsamling[/tags]

4 kommentarer på “Sopigt”

 1. Jag är så förvånad över ”alla” som tycker det är jobbigt att sopsortera. Vi har gjort det i snart 10 år här i Luleå och det funkar utmärkt. Skåpet under min diskbänk är inrett nästan identiskt som under din. Men här har vi till och med fått speciella kärl för brännbart, kartong, och metall/glas/restprodukter på en skjutbar mackapär som man kan dra ut för att bättre komma åt kärlet längst in. Suveränt.

  Tänker på t.ex. stockholmarna, som ännu inte kommit igång med sortering i någon större utsträckning. Vilket slöseri. Men vänta bara när de börjar. Oj, vilka föregångare de kommer att framställa sig själva som. Ljuset kommer ju alltid därifrån enligt dem själva. 😉

  1. Sopsorteringskärl-på-räls finns lite varstans, t ex på IKEA 😉 har jag sett, men jag fortsätter som jag tidigare gjort. Jag får så himla mycket konservburkar, då det går minst en stor kattmatburk om dagen, så en stor kasse behövs till dem. (Ett tips för den som funderar på att göra med burkar som jag: det funkar lika bra med en vanlig blå IKEA-påse för 5 kronor. Den gulprickiga är exakt lika stor.)

   Vi kanske skulle starta sopsorteringskurser för 08:orna, du & jag? 😉

    1. Jamen självklart!

     Dessutom får vi räkna med att de är lite tröga, så vi förlänger automatiskt varje kurs med minst två dagar. På deras bekostnad. Inklusive resor och hotell. Och mat.

Kommentarer är stängda.