Allmänt

Fadder

Jag ska bli fadder! Åt en afrikansk (etiopisk? glömde fråga…) kvinna. Kul och spännande! 🙂

Jag har länge funderat på det, i takt med att flyktingar anlänt till vår lilla ort (och en del har flyttat vidare). Det stora hindret är språket, förstås, men jag tror det går bra. Hon gör verkligen sitt bästa för att lära sig svenska och praktiserar på äldreboendet här bredvid!?!

Det är inga stora förpliktelser med att vara fadder. Jag blir helt enkelt en kompis; någon att fika med, någon hon kan fråga om saker hon inte förstår eller behöver hjälp med, etc. Det är ju så mycket i det svenska samhället som vi – som är infödingar – tar för givet, sådant som inte finns där hon kommer ifrån. Snö, t ex… 😉

Jag vet inte om hon kommer från stad eller landsbygd, om hon har (haft) familj, precis som hon inte vet något om mig. Ahh, det här kommer att bli spännande! Ser fram emot att få träffa henne bättre! 🙂

Ikväll har jag bara träffat henne snabbt på det internationella café som ordnades av flyktingförläggningen i samarbete med ett av studieförbunden och församlingen. Det var jättekul, men oj så varmt det blev därinne! Dels var det massor med folk, dels dansades det – flera dansuppvisningar under kvällen. Jag fattar inte hur de orkade! Det fanns ju inget syre till slut, trots att dörrarna spärrades upp.

Maten var god och intressant. Jag tror jag gjorde ett stort fel – det var något slags bröd, typ som en pannkaka, som jag tog som bröd till maten (som jag åt med bestick). Först senare kom jag på att man nog skulle äta med brödet som bestick, riva av en bit och klämma fast en tugga innan man stoppar i munnen. Nå, det var gott, välkryddat, men ändå inte för starkt.

Nästa vecka är det en ”tjejträff” med bl a dans, men den är på onsdag kväll. Då kan jag inte fara, för vi har morsans begravning på torsdag fm, så jag är antingen i bilen (för att hämta B, om inte A gör det) eller inte på humör för en festkväll. Lite fel läge – men det kommer fler tillfällen!

[tags]fadder, flyktingar, internationellt café, dansuppvisning[/tags]