Allmänt

Som vanligt

De senaste vintrarna har det alltid varit ”snökaos” i södra Sverige, oavsett hur mycket eller hur lite snö de fått. Sedan förra vintern är det dessutom SJ:s fel att det snöar, ungefär. Precis som det var Inez Uusmans fel att tsunamin slog till i Thailand. 🙄 Nu väntar jag bara på att all snö ska smälta bort för ”sörlänningarna”, så de INTE får en vit jul, men då är det väl SMHI:s fel.

Jag vill gärna klargöra en sak: även vi i norr kan köra av vägen, fastna i snödrivor, hata att skotta snö (somliga mer än andra 😉 ), drabbas av förseningar i rikstrafiken (tåg, flyg) och frysa. Däremot är vi vana vid att det verkligen blir vinter varje år, och vintern (= snön) finns kvar i flera månader. Sedan barnsben har vi lärt oss hur man ska klä sig och vilken extra utrustning man kan behöva ha med i bilen.

Vi lever alla under olika förutsättningar, men att vara lite förutseende skadar inte:

 • Att redan under hösten köpa in reflexväst, pannlampa (med batterier!) och liten snöskyffel till bilen ger vuxenpoäng.
 • Ett par handskar är bra om däck behöver bytas när det är kallt. Släng dina gamla i bagageluckan, även om de är lite trasiga, så slipper du smutsa ner dina nya.
 • Köpt nya IKEA-filtar i en piffigare färg? Lägg de gamla i bagaget. Du kanske kommer först till en olycka och kan hjälpa chockade passagerare hålla värmen tills ambulans är på plats. Du kanske själv råkar ut för något och behöver dem?

Därmed inte sagt att alla norrlänningar är lika förutseende som jag, och även jag har mina brister (jag kan t ex inte göra upp eld, om det skulle behövas) (campa alltså aldrig med mig 😉 ). Lite sunt förnuft och folkvett tycker jag ändå man kan använda.

[tags]snökaos, vinter, bil, bra att ha[/tags]

7 kommentarer på “Som vanligt”

 1. Heja, heja!

  Precis vad jag tycker. Naturen bestämmer. Det är bara att anpassa sig istället för att försöka påverka den.

 2. Fast här måste jag försvara oss skåningar. Den kyla som finns i Skåne är inte jämförbar med den som finns i Norrland. Den är fuktig och det blåser ständigt. -10 i Skåne brukar ha ungefär samma köldfaktor som betydligt kallare väder i Norrland. Minns vintern -84 när jag bodde i Lund och det var ovanligt kallt och SMHI sa att köldfaktorn var -52 grader någon dag. Och när det snöar så blåser det också. Och inte alltför sällan blåser det riktigt mycket. Vilket innebär att även om du plogar vägen så är den igenblåst igen efter ett par timmar, snöskyffel hjälper inte, det blåser dit snö lika fort som du skottar bort. Jag träffade en gång ett par norrlänningar som gjort sin militärtjänst ett år när Skåne hade en riktigt besvärlig vinter. Folk blev insnöade och militärerna åkte runt i bandfordon och hjälpte folk. De norrlänningarna sa faktiskt att de aldrig mer skulle säga något om skåningar och vinter för de hade själva aldrig upplevt något liknande. Vinden ställer till det helt enkelt.
  Det fungerar inte ens med samma kläder. I norr kan man ha tjocka tröjor och en thermoväst. Kan man inte ha i Skåne, då fryser man. I Skåne räcker det inte med varma kläder, de måste vara absolut vindtäta också.
  Eftersom det blåser i princip hela tiden. Frågan är bara hur mycket det blåser.

  Visst ska man förbereda sig, men har man bara en rejäl vinter cirkus vart sjunde år så tänker man nog inte riktigt i samma banor som den som har vinter varje år.

  1. Jag föredrar vita jular framför gröna, men det är jag ju van vid! 🙂

   Hoppas du inte tog illa upp, som jag sa så åker även norrlänningar av vägen. Det där att ha med bra-att-ha-grejer i bilen kanske kommer med ålder och erfarenhet, oavsett landsände?

   En av mina bröder gjorde en del av sin militärtjänstgöring en vinter i Stockholm, och han säger att han aldrig frusit så mycket i hela sitt liv. Vi har väl en annan sorts kyla – med eller utan blåst – här uppe. Tänk så olika det kan vara! 🙂

 3. Nej – jag tar inte illa upp, blir ibland lite trött på just den repliken bara, men jag hugger gärna tillbaka.
  Jag hade, i Lund, en kursare från Umeå och en från Östersund och de sa som din bror. De hade aldrig upplevt något liknande som den vinter vi hade -84 (det var då vi studerade ihop, därför tjatar jag om -84). Just den vintern var det flera dagar som man lokalt varnade för att gå ut, på grund av kyla och blåst ihop, den vintern var det faktiskt över 30 graders minus periodvis och vissa dagar blev köldfaktorn alltså över -50 grader och då brukade de säga att man bara skulle gå ut om man var absolut tvungen.

  1. Ja, blåsten gör stor skillnad! Det är skillnad på termometerkyla och upplevd kyla.

Kommentarer är stängda.