Allmänt, Katter

Idag eller igår?

En lätt diskussion uppstod under fikat i morse. Vintersolståndet; idag eller igår? Tja, enligt almanackan är det tydligen idag, även om några hävdade att det var igår. Huvudsaken är väl att vi nu går mot ljusare tider? 🙂

Angående vintermörkret och den trötthet det medför (åtminstone för mig) så kommer jag att vara väldigt utvilad under julen. Detta eftersom jag nu lyckats sova bort de dyrbara kvällstimmar jag tänkt lägga på t ex städning, både igår och i förrgår.

Flera gånger har någon av katterna stått för nära kanten av kattlådan, så lortarna trillat över nämnda kant åt fel håll, och landat på golvet. Nu har jag upptäckt att det är madamen!?! Lådan är helt enkelt för liten (= för kort) på ena ledden – hon är ju en stor katt. Oj, så eländig hon ska känna sig när det händer! 🙁 Stackars!

Det går att åtgärda, genom att katternas lata matte blir flitigare att rengöra kattlådan… 😳 *harkel* Då kan madamen stå ”på längden” i lådan och allt hamnar där det ska. Inte att undra på att hon helst vill gå ut och göra det-som-behöver-göras!

När jag slarvar med rengöringen så blir lådan full med sågspån, och det vill hon inte trampa i, alltså ställer hon sig ”på tvären”, eller där det finns hela pellets* att stå på. Då det varit så kallt så länge har katterna bara varit inomhus, vilket betyder att lådan behöver rensas oftare än normalt. (För att inte tala om tofsarna och korvarna av katthår som tagit över mitt hem…)

[tags]vintersolståndet, ljusare tider, utvilad, kattlåda, stor katt, träpellets, sågspån, Pee-Wee[/tags]

*) Jag använder träpellets (sådana man eldar med) i en dubbelbottnad låda. När pellets blir blöta, löses de upp till sågspån, som faller ner i den undre lådan. Mellanrummet mellan de båda bottnarna är inte så himla stort, alltså fylls det snabbt – speciellt när man har tre katter inomhus. Sommartid byter jag kanske en enda gång i lådan på hela sommaren, för då går de minsann ut.

4 kommentarer på “Idag eller igår?”

  1. Vintersolståndet var i natt. Det finns olika uppgifter om det var precis före midnatt eller vid 1.30-tiden. I vilket fall som helst vänder det inte nu, utan det står stilla i en vecka innan det vänder. Dock noterade jag i går att det är ljusare på kvällarna än för en vecka sedan. Här i Gbg är det inte längre becksvart kl. 16, utan det dröjer ytterligare en timme.

Kommentarer är stängda.