Allmänt, Foto

Himmelskt

image

Himlen var bedårande vacker, precis när det börjat skymma. Fotot gör inte färgerna rättvisa på något som helst sätt, men de rosa molnen glödde mot en himmelsblå plafond. Så synd att ni inte fick vara med och se allt det vackra!

För övrigt har isen och halkan från igår smält bort, redan under gårdagen. På kvällen var det riktigt promenadföre. Tyvärr blåste det, så jag nästan blåste bort från bron när jag gick ut och rökte, och blåste fortsatte till idag. På morgonen var det rejält blåsigt, för att sedan några timmar mitt på dagen plötsligt vara lugnt. Nu har blåsten börjat om igen, men det var skönt så länge det var vindstilla.

Det är en skum höst vi haft i år. Det har regnat så mycket att många hästar har dött. Isen har inte lagt sig på älven än. Julskyltning på söndag och inte en snöflinga i sikte. Plusgrader i slutet av november.

Samtidigt ska jag minnas att det var en väldigt kall vinter förra säsongen. Då höll kylan oss i ett järngrepp länge och väl. Det är inte kul när det inte blir varmare än -25 grader under flera veckor. Som tur är, värmer jag inte huset med torr-el, utan har fjärrvärme i ett vattenburet system. Visst kostade det att värma upp huset ändå, men inte mer än att jag hade råd med det varje månad.

image

Vad jag ska göra i år, är att jag ska plugga igen skorstenen – som är utan spjäll till öppna spisen – med en gammal kudde (eller två). Då suger det inte ut värme till kråkorna den vägen. Min öppna spis är en sorglig historia. Den har inte använts på många år, och måste kontrolleras innan man provar elda i den igen.

A tycker jag ska köpa en gjutjärnsinsats, att koppla till ett stålrör genom skorstenen, för att elda i, men det har jag inte råd eller lust med. Dessutom är jag fruktansvärt dålig på att göra upp eld.* Jag säger bara det: hamna inte på en öde ö med mig och en ask tändstickor, för det slutar med att vi får äta varandra maten rå i alla fall.

[tags]skymning, blåst, höst, vinter, skorsten, öppen spis, gjutjärnsinsats[/tags]

*) Då är jag ändå uppvuxen med vedeldning och borde verkligen kunna göra upp eld.

4 kommentarer på “Himmelskt”

 1. Vad konstigt – här har det inte regnat mycket alls. Själv gillar jag ju den varma hösten, avskyr frost och kyla.

  1. Jag gillar inte slasket. 😐

   Det får gärna bli ett par kallgrader så frost (och snö) ligger kvar utan att smälta och blöta upp allt. Speciellt som vi fått så mycket regn. Här har slagits regnrekord efter regnrekord, enligt de som har regnmätare (inte jag).

 2. 🙁 Nämen va säger du, har hästar dött? Hur kan det komma sig? Blir dom förkylda när dom går ute eller?
  VI har inte fått onormalt mycket regn i höst, även om det skurar lite nu o då. Så även idag…
  Advent-kram till dej

  1. Nej, fukten får höet att mögla och det förgiftar hästarna.

   Idag hade vi först snö, sedan regn och nu blåst. Växlande väder! 😉

Kommentarer är stängda.