Allmänt, Foto

Julkort

Jag skickar inga julkort längre, inte ens i mailen eller mobilen.

Däremot vet jag att många fortfarande skickar julkort, för att de tycker det är roligt/ ett måste/ tvång. Jag vet alltså inte varför andra fortfarande gör det, men jag själv ids inte längre. Hur många julkort som ”åker vilse” p g a felaktig adressering vet jag inte, men jag har sett skrämmande exempel under årens lopp…

A och O när man skriver julkort (ett tips till de som fortfarande gör det) är att hålla adressboken uppdaterad. Sedan kan man ställa sig frågan: varför skickar jag till den här personen/familjen? Jag fick själv julkort i många år, trots att jag flyttat, från en f d brevvän, vi kan kalla henne Lena.

De första åren stod det ”God Jul önskar Lena”. Så småningom blev det ”Lena och Peter”, som följdes av ”Lena, Peter och Stina”. När de blev ”Lena och Peter, Stina och Rasmus” hade jag för länge sedan tappat Lenas gamla adress – den jag skrev till först, på den tiden vi var brevvänner och fortfarande bodde hemma hos föräldrarna – och har aldrig fått någon nyare adress.* Så småningom slutade julkorten komma, men jag vill minnas att det blev ”Lena, Stina och Rasmus” innan de försvann. 😉

När juniorerna var små plågade jag släkt och vänner med julkort med de små odjuren som motiv. Det gick över ganska fort, men det är en fas varje förälder ska igenom. Numera har jag en linslus, som typiskt nog ska vara med på varje annan bild, men vägrar stå stilla när jag verkligen ska fota henne. Hon skickar inga julhälsningar, utan försöker komma på vilken sorts råtta som bor under vecket på bordsduken. En Osynlig Bordsråtta som behöver dödas, med duk och allt?

image
Tänkande katt. Nobelpriset nästa?

[tags]julkort, brevvän[/tags]

*) Vi började skriva till varandra på den tiden vi var hästflickor, men julkorten följde med långt upp i vuxen ålder. På julkort skrivs inte mer än förnamn, så jag vet inte vad Lena hette i efternamn. Hon kan ha bytt flera gånger? Det sista julkortet hade oläslig poststämpel, så jag vet inte vart hon tog vägen. Jag undrar fortfarande hur hon höll sig ajour med min adress, då jag hann flytta ett par gånger under åren som gick.

10 kommentarer på “Julkort”

    1. Det blir jul även utan julkort. Jag brukar få ett par stycken även om jag inte skickar några själv. Om inte annat, så brukar facket önska mig god jul. 😎

  1. God jul! (Så var det avklarat).

    På den tiden jag skickade julkort brukade jag de sista åren kolla adresser i folkbokföringen eftersom jag visste när personerna fyllde år. Anledningen till att jag slutade skicka berodde nog mest på att det är tröttsamt att köpa julkort, frimärken, lägga på lådan i tid, få dåligt samvete när man fick kort från någon man glömt skicka till, skicka nyårshälsning som kompensation. Och så skulle man skicka påskkort också. *suck*

  2. Tror att jag lägger ner iår – kanske- har inte bestämt mig än…

    OM jag skickar så ska du få ett! 😛

  3. Jag tillhör dem som gillar julkort. Jag brukar alltid skriva lite om året som hänt i kortet/brevet. Det har lett till att de som skriver till mig har börjat göra likadant. Vilket innebär att jag får veta lite om vad som händer med de här människorna genom livet. Jag tycker faktiskt att det är ganska trevligt.

  4. Jag tycker det är jättetrevligt att få men jag har slutat skicka själv sen några år men det dimper ner några i lådan varje år för det. Man får inte känna sig som en svikare bara 😉

Kommentarer är stängda.