Allmänt, Foto

Nytt år

Exakt kl 03:00, den första dagen av detta nådens år 2012, klev jag ur bilen här hemma, efter en trevlig kväll hos systeryster med familj. Jag och bror E var bjudna på nyårsmiddag, så jag hade åkt vägen förbi Byn för att hämta och lämna honom – därför blev det så sent.

image

Kvällens meny (lägg huvudet på sned för att läsa, jag kunde inte vända bilden).

Vi möttes av ett snyggt dukat bord (som jag inte fotade) och började kvällen med att se foton från sommaren som varit: flottfärd på Älven, playan i Biarritz, jätteharren, m m. Massor med ”siamesiska tvillingar”, som jag börjat kalla vissa bilder.*

image

Så var det dags för maten! Vi började lite lätt med löjromscrostini med avocadokräm och Kalix löjrom. Ja, duger löjrommen på Nobelfesten, så duger den åt oss också. 😉 Viss tvekan rådde om vi skulle äta dem med eller utan bestick, så vi provade bägge varianterna. (Jag använde bestick, som ni ser.) Det är ju inte mer än en rejäl tugga för varje bit, men en god tugga!

image

Sedan följde viltkryddad (helstekt) oxfilé med kantarellsås och potatisterrin. Väldigt gott, och väldigt mycket – vi kunde ta om från maten, allihop. Sedan föll vi nästan i koma…

image

Efter en pauspromenad, för att smälla av några av de (mindre) fyrverkerier som köpts för att fira in det nya året, åt vi choklad- och mintmousse till efterrätt. Kaffe serverades till, så vi skulle hålla oss vakna till tolvslaget.

Strax före midnatt gick resten av gänget iväg och fyrade av de Stora Pjäserna, medan jag stannade kvar på gården och beskådade det på avstånd. Herregud, vid midnatt lät det som att ett världskrig bröt ut!** Det small och glittrade överallt, åt alla håll och kanter, så krutröken låg tät över omgivningarna.

Några grannar hade kinesiska lyktor som de tände och lät sväva iväg över natthimlen. Så stämningsfullt, och definitivt inget oväsen.

När vi varit inne och värmt oss en stund (och jag hade tvingat värdinnan att koka mer kaffe), packade vi in oss i bilen – min bror och jag – och åkte hem.

image

Någon hade längtat efter mamma hela kvällen, och ville inte låta mig röka ute ensam. Jag kunde ju försvinna igen! Nå, jag misstänker att de haft en lugn kväll, alldeles för lugn, för lillskruttan sprang som en blådåre och rev ihop mattorna i sina försök att bli av med överskottsenergi.

[tags]nyår, middag, fyrverkerier[/tags]

*) När ett par (gifta, sambo, syskon, vänner, etc) ska fotograferas, så lutar de huvudena mot varandra, precis som att de tror de annars inte ska rymmas på samma bild. Precis som siamesiska tvillingar som är sammanvuxna i huvudet. :mrgreen: Kolla era fotoalbum och räkna hur många ni har där!

**) Som det gör varje nyårsafton vid den tiden… 🙄