Allmänt, Foto

Inte lätt att bli lätt

Nu är det lite väl sent att försöka komma i form till Beach 2012, men jag kanske kan sikta på Beach 2022 istället? Ja, jag har en massa kilon till övers, så det tar nog ett tag att bli av med dem.

Det är inte så att jag bantar, utan jag försöker i första hand låta bli socker.* Godis, glass och fika går jag snabbt förbi när jag är och handlar. Grillen öppnar på fredag (längtar!) men jag får börja med Loka istället för Coca-Cola till käket (jag dricker inte lightläsk, då jag blir dålig i magen av sötningsmedel) och behöver kanske inte äta grillmat varenda dag.

Lunchburk hemifrån är dessutom ett enkelt sätt att hålla matkostnaden nere.

Jag vägde mig för några dagar sedan, och hade då gått ner 1,7 kg sedan föregående vägning (min våg har minne och räknar åt mig). Det är inget jag direkt jublar åt, då min vikt kan hoppa ca 3 kg/vecka utan att jag gör något. Nästa gång jag väger mig kanske jag gått upp 2 kg, och då är det inte heller något jag deppar ihop över.

B har börjat med LCHF, vilket jag provat komma igång med ett par gånger tidigare. Jag har inte lyckats särskilt bra, då längtan efter potatis, pasta och – framför allt – bröd fått mig att släppa taget. Nu kör jag en hemsnickrad variant av ät-vad-du-vill istället, så får vi se hur det går.

Bara jag klarar att hålla mig ifrån sockret ska det nog gå bra. Jag drar också ner på potatis, etc, då det ofta inte är stora mängder som behövs för att suget ska gå över. Försöker få in mer broccoli och blomkål i maten, som ersättning till potatisen, men har svårt att hitta en bra ersättning för bröd. Jag minskar bara på det så länge, så kanske jag kan vänja av mig så småningom? Vi får väl se.

Just socker är tillsatt i onödigt stor mängd i olika livsmedel. Hur många ungar äter inte en ”nyttig” frukost med yoghurt och flingor till frukost? Fruktyoghurt med massor av socker, och kanske sockrade flingor** till. Det verkar inte särskilt nyttigt, eller hur?

För att dra ner på sockret krävs en stor ansträngning: läs innehållsförteckningen på förpackningen. Där anges proteiner, fett och kolhydrater per 100 g, alltså är det lätt som en  plätt att se hur många procent av produkten som är socker. Ofta står det t ex ”kolhydrater 84 g, varav sockerarter 60 g”, så det blir ännu enklare att kolla hur sött det är.

Mina planer för kvällen, efter (uppvärmd) middag och (gigantisk samt intorkad) disk, är att sätta igång och rensa ur skafferiet. Inte bara för att få bort sockrade saker, utan för att det behöver rensas.  Olika pastasorter, t ex, går ju att hälla ihop i en enda påse/låda istället för att ha flera öppnade. Det är ju ungefär samma koktid på allihop ändå.

UPDATE
Klockan är 21:12 och jag är ännu inte färdig med disken. Orkar inte börja med skafferiet ikväll.

[tags]bantning, avstå från socker, LCHF, innehållsförteckning, rensa skafferiet[/tags]

*) Med socker menas förstås allt som är sött, även sirap och honung, frukt, m m. Inte bara det vita sockret.

**) Jodå, även vanliga cornflakes innehåller socker. Bara för att de inte är vitfrostade utanpå (som Frosties) betyder inte det att de är sockerfria.