Allmänt, Foto

Frestelse

Månlandare

Månlandare?

Nu står frestelsen i ugnen och jag funderar åter igen vad den här mackapären heter. Morsan hade en när jag växte upp, och jag köpte/fick en själv när jag flyttat hemifrån, men vi har alltid kallat den för ”månlandaren” – den påminner ju om en sådan. Eller hur? 😉

Jag har ett vagt minne av att det stod ”mouli-julienne” på lådan den förvarades i (och det verkar stämma). Men finns de att få tag på (nya) nu för tiden eller är det loppisar och liknande som gäller?

Den är, i vilket fall som helst, jättebra att ha! Det följer med ett gäng skivor att byta mellan, allt från finrivet till skivat kan man välja att göra. Hos K har jag t o m gjort palt, då hon inte hade någon kvarn till potatisen. (Hon har förstås en egen månlandare, jag tog inte med mig min.)

Så här årets kortaste dag har solen gått upp strax innan den gick ner igen (kl 10:13 – 12:40) men nu vänder det! För den som undrar över vädret så har vi ett par kallgrader idag, efter ett par plusgrader och regn igår. Blixthalka råder, speciellt på min bro och gård… Snön ligger kvar, jag är inte alls orolig över att julen inte ska bli vit, men den är rejält hoppackad efter värmen och regnet.

[tags]jansson, frestelse, mouli-julienne, månlandare, vintersolståndet[/tags]

2 kommentarer på “Frestelse”

  1. Moulinex hette den hemma. Ser på dina länkar att det var själva märket. Mamma hade en sådan också. Minns också att den var väldigt bra att ha. Undrar verkligen om det finns att köpa sådana längre, Nu ska det vara elektriskt vet du.

    1. *suckar* Ja, nu är det bara elektriska grejer som gäller. Synd, för en så enkel apparat som ”månlandaren” är både snabb, lättdiskad och tar nästan ingen plats. Jag menar; tre delar – kan det bli enklare? Landaren, skivan och veven.

Kommentarer är stängda.