Allmänt, Foto

Tornado

image

Det drog fram en tornado genom mitt hus idag: tornadon RUT (och Knut). 😉

Syrran och hennes man var på besök (den senare var på pimpeltävling först) och eftersom min syster är en godhjärtad person – som vet att snabbkrypande lille J med tillhörande mor kommer någon gång nästa vecka* – ringde hon igår och kollade om hon skulle städa åt mig. 🙂

Det var både välbehövligt och välkommet, och jag gjorde små inhopp här och där. Hon tog grovstädet, medan jag höll mig till finliret. Sedan lagade jag middag åt oss allihopa, lagom tills B behövde hämtas från pimplandet. Det blev min ”berömda” Mexican Chili-kyckling.

Receptet på den är superenkelt:

1 förpackning kycklingfiléer (tinade, om de varit frysta)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 paprikor (jag brukar ta gul + röd för färgens skull)
1 buljongtärning
2 burkar Creme Fraiche Mexican Chili
Salt, peppar, smör till stekning

Serveras med ris.

  1. Strimla kycklingen.
  2. Hacka all lök och paprika.
  3. Fräs kycklingen i smör och ta upp ur grytan.
  4. Fräs lök/paprikahacket i smör.
  5. Sätt under tiden på ris, att servera till.
  6. Häll tillbaka kycklingen, i sällskap med salt, peppar och buljongtärning.
  7. Rör ner Creme Fraichen och koka ihop på svag värme tills riset kokat klart.
  8. Överkurs: rör ner det nykokta riset i kycklinggrytan innan servering, så drar det åt sig mer av den goda såsen.

Självklart går receptet att halvera, eller fördubbla, eller dryga ut med djfr gröns, eller byta ut någon av smakerna, eller vad ni vill. Det är upp till dig!

Vad jag nu har kvar att göra är städningen av skafferiet. Den tar jag nu när jag är ensam, då det blir en massa pryttlar överallt på bord och bänkar i köket under tiden jag håller på. Men det går fort, eftersom det mesta står i plastlådor/-korgar, som bara behöver plockas ut och gås igenom.

Jag har t ex samlat alla bakgrejer i en låda/korg: bakpulver, vaniljsocker, pärlsocker, pappersformar, strössel, kakao, m m. Sådant jag använder när jag bakar, helt enkelt.**

Lådor/korgar är av plast och inköpta dels på IKEA (lådorna heter Samla och finns i olika storlekar, halvgenomskinliga, finns även lock om man vill ha), dels på andra ställen där jag hittat plastkorgar. Mitt skafferi har inga standardmått, utan jag får pussla lite grann med större och mindre korgar på hyllorna.

[tags]städa, tornado, Mexican Chili-kyckling, skafferi, plastlådor, korgar[/tags]

*) Renovering av fastigheten de bor i är på gång, och då kommer vattnet att stängas av. Därför tyckte B att ett besök hos mig passar bra den veckan. (Det tycker jag också! *längtar*)

**) Nu är det väl mera OM jag bakar, inte NÄR, som gäller – men ni förstår kopplingen.