Allmänt, Foto

Bokmal

imageimage

Jag är ju en riktig bokmal.

Än är det ljudböcker, än är det vanliga gammeldags pappersböcker 😉 , men väldigt ofta den senaste tiden har det blivit e-böcker. Dem läser jag i mobilen, då den har ett behändigt format och alltid följer med mig. (Jag kan alltid hitta en stund att läsa! Det gäller att passa på!)

E-böcker lånar jag gratis på biblioteket, eftersom jag inte längre ”hänger på låset” så fort en ny bok av någon favoritförfattare släpps. Jag tar mig tid att vänta (och håller tummarna för att biblioteken ska köpa in just den boken som e-bok), även om det kan ta ett halvår eller mer innan den efterlängtade boken till slut dyker upp bland urvalet.

Man kan låna ljudböcker på samma sätt, men det har jag inte provat än. Antar att det gäller samma princip där: man får vänta tills favoriterna köps in. Eftersom man bara har 28 dagars lånetid, känner jag mig aningen tveksam. Visst, det går ju att göra ett omlån av samma bok, men… En del böcker hinner jag inte höra klart under en månad, beroende både på 1) vad jag har för mig* och 2) om boken är bra.

Vad jag saknat är tidningar, typ glassiga magasin att bläddra förstrött i och plocka idéer eller recept ifrån. Till min stora glädje har det dykt upp en tjänst som erbjuder en obegränsad mängd tidningar för en löjligt låg summa per månad.**

Dessutom kan man – för ytterligare en månadsavgift – köpa e-böcker hos dem: hur många man vill! Det skulle vara perfekt för mig som läser både snabbt och mycket! Jag har inte spanat in utbudet av böcker i deras sortiment, men jag tror jag skulle hitta både det ena och det andra där. Jag gillar, t ex, att hitta en (för mig) ny författare, och sedan läsa alla böcker hen skrivit. Då passar ett fast pris/månad perfekt!

Det finns tjänster för ljudböcker också, men det lockar inte lika mycket – just nu. Jag är inne i en läsa-med-ögonen-period, men återkommer säkert till ljudböckernas härliga (men lååångsamma) (jag läser som sagt väldigt snabbt) värld så småningom. Det är med läslusten som med mycket annat; den kommer och går i vågor.

Jag har inte nappat på erbjudandet än, men har försökt hitta svar på alla mina frågor innan jag ansluter mig till någon tjänst. Vill inte upptäcka att vissa saker inte funkar på mobilen, så jag måste köpa mig en surfplatta.*** Då blir det ju en merkostnad jag inte vill ha.

[tags]böcker, bibliotek, e-bok, ljudbok, pappersbok, pocketbok[/tags]

*) Om jag är mycket ute och kör åt olika håll, går det snabbare att lyssna igenom en bok. En ljudbok är perfekt för långtråkiga bilresor, då jag färdas ensam i bilen från punkt A till punkt B.

**) Summan är alltså löjligt låg med tanke på hur snabbt jag läser och att jag oftast bara bläddrar i tidningarna, utan att fördjupa mig särskilt mycket. Jag skulle ruinera mig på nolltid om jag verkligen köpte alla tidningar jag vill ha. Plus att de sedan bara skulle ligga och skräpa.

***) Eller läsa på datorn. Jag är ute efter det behändiga formatet mobilen ger. Är inte en surfplatta lite stor och otymplig – inget man stoppar i fickan, direkt?

4 kommentarer på “Bokmal”

  1. Jag har en Samsung Galaxy Note 8.0. Det är faktiskt ett väldigt bra format. Väger inte så mycket heller. Ganska lätt att ha med. Kanske inte i fickan, men i väskan. Ipad finns väl i samma storlek nu också.

    1. Jag måste nog prova hålla i en, för att se om den känns rätt i storlek. Den får inte vara för stor, men inte heller för liten, och så får den inte vara för tung. Ja, jag kan hålla på och vela fram och tillbaka hur länge som helst.

      Märket spelar egentligen ingen roll – även om jag gillar Samsung – utan jag misstänker att det blir priset som avgör: så billig som möjligt utan att för den skull vara skräp.

      OM jag ska köpa en, alltså. Jag har inte bestämt mig än. 🙄

  2. Var egentligen inte ute efter just märket utan formatet. Min gamla Ipad står bara i köket numera. För receptläsning. Köp inte för billig om du köper, det förlorar du på.

Kommentarer är stängda.