Allmänt, Foto

Oplanerad

Alltså, jag hade faktiskt planer för dagen. En lista på saker som behövde göras/åtgärdas – men ibland händer det annat…

Efter morgonkaffet (med tillhörande engelska husköparprogram) gick jag igenom kyl & skafferi medan jag skrev ihop en lång (och dyr…) handelslista.

20141220_104831
Eftersom min garagedörr fortfarande är trasig, har jag låtit min bil stå ute de senaste dagarna. Det har kommit lite snö, det har kommit mera snö – och till slut kom det ännu mera snö! Jag sopade av bilen; klafsade runt bilen med snön uppför skenbenen (tyvärr syns det inte på bilden hur djup snön verkligen är) och fyllde mina skor med den vita skiten.

Insåg att jag måste skotta snö sedan jag handlat. Åkte till affären, shoppade mat för en horribel summa, åkte hem, lastade ur varorna, slet upp garagedörren och körde in bilen. Sedan jag kånkat in all mat och lekt Tetris i kylen, gick jag ut och skulle skotta av gården.* Insåg snabbt att det var något för yngre och starkare människor att göra** – så jag ringde A. 😉

Han var villig att byta sysslor: han skulle skotta gården åt mig, om jag åkte och hämtade en katt i L. 🙄 Det är en lång historia, men lita på att hans syster är inblandad. Gör det, bara gör det, för det är hon. Jag lovar.

20141220_195651

Väl hemkommen efter flera timmar i bilen, fixade jag mat, åt och parkerade mig på soffan. Planen var att inte röra mig ur fläcken den närmaste timmen. Då ringde E, som hade havererat med bilen vid ICA, med min farbror som sällskap. Det var bara att skutta upp från soffan och åka dit med yxan.

Dagens snö var nämligen perfekt snöröks-snö. Den är lätt, blir långa korvar av snörök bakom lastbilar, och virvlar upp och lägger sig på bromsskivorna*** medan man kör sin bil. När man parkerar och bilen (bromsskivorna) svalnar, fryser den före detta snön till is – och hjulet fryser fast.

Det avhjälps bäst genom att backa när man startar, men om inte det hjälper är det bara att ta till yxan. Ta en stor tung yxa, svinga (baksidan av den) mot fälgen några gånger, så släpper isen taget. Hon hade glömt att lägga in sin yxa i bilen sedan förra vintern, så jag fick rycka ut med min. Lite bisarrt, men så är det.

Nu hägrar soffan igen!

[tags]handla, snö, yxa[/tags]

*) Favoritgrannen har slutat skotta hos mig, men jag löser skottningen ändå.

**) Ett tjockt lager snö är tungt att få bort!

***) Jag kallar det ”bromsskivor” men det kan alltså vara vilken del av bromsarna som helst. Bromsoken? Det kanske inte alls har något med bromsarna att göra, utan är något som fryser i själva hjulen? Spela roll – jag vet hur man får loss det.