Allmänt, YouTube

Shoppingsugen

Oh. My. God. Vad jag är shoppingsugen! 😯

Kikade in på bokrean, och det var inte så smart gjort. Där hittade jag drivor av böcker jag vill läsa, och jag vill ha dem NU! *kallsvettas* Måste stå emot shoppingsuget, måste stå emot…

Förr var bokrean ett måste, jag beställde kataloger och prickade för vad jag ville ha, trängdes bland boktravarna med andra sugna shoppare – men nu är det borta. Jag vet inte om det är den trenden som råder, men jag ids inte längre köpa fysiska böcker. Däremot kan jag shoppa (eller låna) e-böcker eller MP3-böcker – även av mina favoritförfattare. (Det var big no-no tidigare för mig – jag skulle ha favoriterna i bokhyllan. Punkt slut.)

Något har hänt. OK, jag har rensat ut bland mina böcker, och går mer och mer över till att läsa på en skärm. Lite bekvämt; jag kan bära med mig flera böcker utan att det blir tyngre. Låna e-böcker på bibblo är supersmart; jag behöver inte komma ihåg att lämna igen dem. Efter 28 dagar går de inte att öppna/läsa längre, men jag kan låna dem igen om jag inte hunnit läsa färdigt (precis som ett vanligt omlån).

Frågan är om den vanliga boken håller på att dö ut? Kommer mina barnbarn att läsa vanliga böcker, lämna kletiga fingeravtryck att klistra ihop sidorna med, vika hundöron i hörnen som bokmärken? Kommer boken, som företeelse, att ändras/utvecklas till interaktiva upplevelser, typ kartor att zooma in i, peta på hästbilden så gnäggar den, etc? Kommer den ens att kallas bok i framtiden?

[tags]shopping, bokrea, e-böcker, MP3-böcker, elektronik[/tags]