Allmänt, YouTube

Språkligheter

Det här med språket kan vara väldigt olika i olika delar av landet.

Jag blandar ofta in dialektala uttryck när jag talar, men försöker hålla dem borta när jag skriver. Däremot kan det bli lite konstig ordföljd ibland, märker jag, då jag ibland skriver i den ordning jag brukar säga orden. (-Int’ har du väl gjort…? istället för -Du har väl inte gjort…? för att ta ett exempel.)

En rolig sak som jag en bekant gjorde mig uppmärksam på är att här läcker inte stövlar in vatten. Nej, stövlarna läker in vatten?!? Rättare sagt; det läker in vatten i stövlarna. 😆 Men sår läker och det är en läcker tårta – där blir det rätt.

Jag har stora problem med var, respektive vart. Det beror på att här heter det vars, vilken form av ordet man än använder.  Var är bollen? Vart ska du gå? Äh, vars är bollen och vars ska du gå, heter det här. 😉

De och dem heter förstås dom i alla varianter av uttal, men jag skriver de orden rätt även om jag uttalar dem fel – men det gör väl de flesta? Inte bara här, menar jag? (Och så stör det mig när någon skriver dem istället för de, bara för att den personen säger dom – men det är en helt annan femma. T ex ”dem såg på bilden” – gaaahhhh!!!)

Jag gillar även o-ord; min bästa variant är okombi (istället för sedan) när man pratar bilar. 😆 De går att skruva hur många varv som helst; ostor, oäten, ovarm, ony, ofrisk, etc.

Saker och ting heter olika saker på olika ställen. Jag brukar sitta ute på bron, och då menar jag inte bron över älven, utan min förstukvist (platå + trappa ner från ytterdörren). Vidare har jag sovrummen på vinden (egentligen säger jag vindan, men jag skriver ordet med e) istället för på övervåningen. 😉 Vinden för andra är visst det jag kallar för spånvinden, d v s det utrymme som är närmast under yttertaket där det går att stuva undan kartonger, med hjälp av en stege.*

Och så finns det bara ett sätt att säga ”jo”:

[tags]språk[/tags]

*) Källare heter dock källare i hela landet, även om det finns olika sorter. Jag har en hel källarvåning med flera rum, andra har en lucka i golvet ner till en sorts jordkällare.