Allmänt

Nu märks det

Inte förrän idag märkte jag ORDENTLIGT att det blivit nytt år. Nej, jag har – fortfarande – inte fått den nya väggalmanackan (jag var sen att beställa den, annars brukar jag hinna långt före jul), utan jag upptäckte att ett brev jag fick var skickat 2016. Oj! 😯

Gårdagens fisksoppa blev delikat! Jag skriver ett utkast till receptet här, ifall ni vill prova, och ifall jag vill kolla nästa gång jag gör den (eller en liknande).

Tärna:

1 block vit fisk (torsk, sej, uer, whatever)

Pressa en lime över fisken och låt stå medan du gör resten.

Hacka & fräs:

1 gul lök
1 vitlök (jag har såna där små hela oklyftiga)
1 gul paprika
½-1 färsk chili (glöm inte handskar!)
10-15 färska champinjoner (eller en burk)

Häll på:

1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar (fond går också bra)
1 tsk currypasta (grön eller röd väljer du själv)
Salt

Skiva och tillsätt:

2 stora morötter
½ bunt stjälkselleri

Koka ca 10 minuter.

Rör ner fisken och låt koka upp.

Jag gillar ju soppor, eftersom de – precis som grytor – kan varieras i det oändliga, beroende på vad man har hemma. En skvätt av ditten och ett par olika datten, koka ihop – och middagen är klar! Soppa går att utöka med smörgås till, eller genom att stoppa i pasta, nudlar, potatis, linser, bönor. Smaksätt med olika kryddor; torkade, röror eller färska. Recept använder jag mest som inspiration. 😆

(Jag tänker inte tala om vilka missar som hänt under mina år vid spisen. Det räcker väl med att tala om att alla smaker kanske inte bör kombineras med varandra, och att viss begränsning i mängden av smaksättningar kan vara bra ibland.)

När jag handlade förra veckan köpte jag ett gäng olika torkade bönor, för att prova. Annars brukar jag köpa burkbönor. Det gäller bara att komma ihåg att blötlägga de torra bönorna kvällen innan de ska kokas. Jag funderar på olika recept att prova mig fram med, så vi får se vad det blir. Själva bönorna brukar inte smaka så mycket, men som bas i grytor kan de bli bra.

När jag kom hem igår hade A hunnit vara förbi och skotta gården! Han orkade inte vänta på mig, som blev ordentligt försenad från jobbet, utan gick hem innan jag kommit. Eftersom jag skulle laga ”dietsoppa” bjuder jag honom på middag idag istället. Jag har kvar rester från i söndags, som räcker åt oss båda.

[tags]nytt år, 2016, fisksoppa, variation, kryddning, bönor, rester[/tags]